Yıldız sarayını bir yılda 694 bin kişi ziyaret etti

Milli Saraylar Başkanlığı tarafından 19 Temmuz 2024’te, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle halkın ziyaretinee açılan Yıldız Sarayı, birinci yılında yoğun ilgi gördü. Toplam 694 bin 327 ziyaretçinin gezdiği Saray’a, Rusya, Ortadoğu ve Arap ülkeleri başta olmak üzere binlerce yabancı turist geldi. Yerli ziyaretçi sayısında ise özellikle gençlerin ilgisi dikkat çekti.
YILDIZ SARAYI YENİ MÜZELERLE ZENGİNLEŞİYOR
Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız bir yıllık ziyaretçi sayısının 700 bini bulduğunu ikinci yılda dört yeni müzenin açılması ile birlikte bu rakamın 1 milyonu aşacağını belirterek, “Sultan II. Abdülhamid’in, 33 yıl boyunca ikamet ettiği ve devleti yönettiği Yıldız Sarayı, yakın zamanda ziyarete açılacak yeni bölümlerle zenginleşiyor. Restorasyonu tamamlanmak üzere olan dört önemli yapı, Osmanlı saray hayatına dair yeni perspektifler sunacak.
SARAY TİYATROSU TİYATROSU: 1889 yılında inşa edilen Saray Tiyatrosu, Batı tipi sahne mimarisi, yaldızlı tavan süslemeleri, kadife koltukları ve padişaha özel locasıyla Osmanlı seyir kültürünün en çarpıcı örneklerinden biri. Restorasyonu tamamlanmak üzere olan yapı, ilk kez halka açılacak.
HALI MÜZESİ (TAMİRHANE (TAMİRHANE-İ HÜMÂYUN): 19. yüzyıla ait saray üretimi halıların sergileneceği Halı Müzesi, Osmanlı dokuma sanatının estetik ve teknik düzeyini gözler önüne serecek. Sultan II. Abdülhamid’in marangozluk merakıyla yakından ilgilendiği Tamirhane-ii Hümâyun, 300’e yakın ustanın görev yaptığı büyük bir saray atölyesiydi. Saray’ın ahşap eşyalarının ve yapı unsurlarının üretildiği bu atölye şimdi bir müze olarak hayat buluyor.
MOBİLYA MÜ ÜZESİ (ÇUKUR SARAY): Mobilya Müzesi, Yıldız Sarayı’nın II. avlusunda yer alan Çukur Saray Saray’da kuruluyor. Sultan tan II. Abdülhamid döneminde padişahın evlenmemiş veya eşinden ayrılmış kızları ile kız kardeşleri için yaptırılan Çukur Saray, Harem bölümünün önemli yapıları arasında öne çıkıyor. Çukur Saray’da kurulan Mobilya Müzesi, saray stiline uygun mobilyalarla donatılarak ziyaretçiyle buluşturulacak.. Müze, Osmanlı’nın dekorasyon anlayışına ve eşya kültürüne dair önemli ipuçları barındıracak barındıracak.
NADİR ESERLER MÜZESİ (MUSAHİP AĞALAR DAİRESİ):Padişaha en yakın konumda görev yapan musahip ağaların dairesi, Milli Saraylar koleksiyonlarında koleksiyonlar yer alan nadide eserlerin sergileneceği tematik bir sanat galerisine dönüştürülüyor. Saray Tiyatrosu’na bağlı mimarisiyle dikkat çeken yapı, hem konumu hem de kurgusu itibarıyla benzersiz bir müzecilik deneyimi deneyimine sahip olacak.
TARİH,ASLINA UYGUN RESTORASYONLARLA GELECEĞE TAŞINIYOR
Yıldız Sarayı’ndaki restorasyonlar yalnızca yapısal güçlendirme değil özgün kalem işleri, süslemeler ve detayların titizlikle onarılmasıyla bütüncül bir yenileme sürecine dönüştü. Altyapı sistem sistemleri modernleştirildi, müze donanımları çağdaş gereksinimlere göre tasarlandı. Milli Saraylar Bilim ve Danışma Kurulları rehberliğinde yürütülen bu çalışmalar, tarihî mirasın korunmasının ötesinde, estetik ve işlevsel bir yorum kazandı.
SARAY KÜLTÜRÜ YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
Yıldız Sarayı, klasik bir tarih gezisinin yanı sıra ziyaretçiye etkileşimli ve katmanlı bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Yeni açılacak alanlarda uygulanacak sesli rehberlik sistemi sayesinde ziyaretçiler, mekânları kendi tempolarında gezebilecek, eserler hakkında detaylı bilgi edinebilecek. Her bir müze, Osmanlıanlı saray hayatının farklı bir yönünü öne çıkararak tarihsel bağlamın daha derinden hissedilmesini sağlayacak.
ŞEHRİN TARİHÎ HAFIZASINA YENİ KATMANLAR EKLENİYOR
Yıldız Sarayı, birinci yılında tarih ile birlikte yaşayan bir saray kültürünün temsilcisi olarak rak ziyaretçilerle buluştu. Yeni müzelerin açılmasıyla bu eşsiz miras, İstanbul’un tarihî hafızasına yeni katmanlar eklemeye devam edecek. Kalem işi, altınla varak geçiliyor, Mermer temziliği, Kalemlar deniyor. Osmanlı Devleti’nin İstanbul’da yaptırdığı son büyük saraydır. Geçtiğimiz yıl 100 yıılık aranın ardından ziyarete açıldı ve bugüne dek yaklaşık 700 bin ziyaretçi ağırladı. Bugün de yıldız sarayında ziyarete açılacak 4 yeni bölüm için hazırlıklar sürüyor.
HALI MÜZESİ (TAMİRHANE-İ HÜMÂYUN): 19. yüzyıla ait saray üretimi halıların sergileneceği Halı Müzesi, Osmanlı dokuma sanatının estetik ve teknik düzeyini gözler önüne serecek. Sultan II. Abdülhamid’in marangozluk merakıyla yakından ilgilendiği Tamirhane-i Hümâyun, 300’e yakın ustanın görev yaptığı büyük bir saray atölyesiydi. Saray’ın ahşap eşyalarının ve yapı unsurlarının üretildiği bu atölye şimdi bir müze olarak hayat buluyor. Milli saraylar koleksiyonun zengin bir halı koleksiyonu var burada sergilenecek. Saray tiyatrosu Halı müzesi Mobilya müzesi Nadir eserler müzesi Yıldız Sarayı’nın adı Sultan II. Abdülhamid (1876-1909) ile özdeşleşmiştir. Padişah, bölgeye “Yıldız Sarây-ı Hümâyûnu” ismini vererek burayı aslî ikametgâhı belirlemiş ve 33 yıl ülkeyi bu saraydan yönetmiştir. 2. Abdülhamidin hiçbir zaman girilemeyen 200 yıllık saray tarihinde en merak edilen alanlarından biri burası. Abdülhamidin marangozluk merakı bilinir. Sarayın kapıları menteşeleri, pencereleri ahşam mimari unsurları işte burada yapılıyor. Deprem Bölgesi Gaziantep’in İslahiiye İlçesi’nden Yıldız Sarayını ziyarete gelen Nezahat Topaloğlu, Tuğba Özdemir ve çocuklar, Osmanlı İmparatorluğuna hükmeden Sultan 2.Abdulhamit Han’ın yaşadığı Yıldız Sarayını görüp hayran kaldıklarını söylediler.