Yaz aylarında sağlıklı yaşam rehberi

Yaz mevsimi; güneşli günleri, tatil planlarını ve açık havada geçirilen keyifli zamanları beraberinde getirirken, sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bazı riskleri de barındırıyor. Yazı daha sağlıklı ve güvenli geçirmeniz için İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Oğuz İnan, önerilerde bulundu.
SICAK 65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN RİSKLİ
Uzm. Dr. İnan, artan hava sıcaklıklarının ve bazı günlerde yükselen nem oranının, bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını da kolaylaştırabildiğini belirterek, “Vücudumuz sıcağa uyum sağlamaya çalışırken, ciddi bir enerji harcar; terleme ve fark edilmeyen sıvı kayıpları ise sıvı kaybı riskini artırabilir. Bu dönemde en çok risk altında olanlar; 65 yaş üstü kişiler, çocuklar ve kronik hastalığı olan kişilerdir. Özellikle hipertansiyon ve kalp hastalıkları nedeniyle takipte olan kişilerin, sıcak havalarda daha fazla dikkatli olmaları gerekmektedir” dedi.
GÜNEŞTEN KORUNUN
“Güneşin zararlı etkilerine karşı kendinizi koruyun” diyen Uzm. Dr. İnan, şu uyarılarda bulundu: “UV ışınlarına aşırı maruz kalmak, kısa vadede güneş yanıklarına ve ciltte hasara; uzun vadede ise cilt kanserlerine yol açabilir. Bu nedenle, hem güneşten faydalanmayı hem de kendimizi korumayı öğrenmeliyiz. Güneş ışınlarının en yoğun ve dik geldiği 11.00–15.00 saatleri arasında, doğrudan güneşte kalmaktan kaçınmak gerekir. Öncelikle, açık renkli, terletmeyen, pamuklu ve uzun kollu giysiler giymeli; şapka ve güneş gözlüğü gibi koruyucu bariyerler kullanmalıyız. Ayrıca, güneşe maruz kalan cilt bölgelerimizi en az SPF 30 koruma faktörlü güneş kremleriyle korumamız önemlidir.”
YAZ SOFRALARINDA ÖNCELİK SAĞLIK
Hayatın her döneminde ve her mevsim yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermek gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. İnan, şunları söyledi: “Yazın özellikle yeterli sıvı tüketimi ilk önceliğimiz olmalı. Öğünlerde ise az yağlı, şeker oranı düşük, lif açısından zengin besinlerin yanı sıra sebze ve meyveler tercih edilmeli. Tatillerde açık büfe yemeklerde aşırıya kaçmamak gerekir. Bir anda tüketilen yoğun ve ağır yemekler vücudu zorlayabilir; sindirim sorunlarına ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Tatlı tercihlerimizde ise aşırı şekerli veya şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli.”
GIDA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI DİKKAT!
Yaz döneminde karşılaşabileceğimiz en önemli risklerden birinin de gıda zehirlenmeleri olduğunu belirten Uzm. Dr. İnan, “Bu nedenle, gıdaların evde saklama ve tüketim koşullarına dikkat etmek büyük önem taşır. Buzdolabı dışında, yiyeceklerin bozulma süresi oldukça kısalabilir. Besinlerin satın alındıktan sonra nasıl yıkandığı, ne zaman tüketildiği, buzdolabından çıkarıldıktan sonra ne kadar sürede tüketildiği ve buzluktan çıkarıldıktan sonra nasıl ve ne zaman pişirildiği gibi aşamalar titizlikle takip edilmelidir. Gıda zehirlenmelerine karşı korunmada, probiyotik tüketiminin yaz aylarında önemi artmaktadır” dedi.
MEVSİMİNE UYGUN EGZERSİZ
Yazın egzersizi bırakmak yerine, mevsime uygun şekilde düzenlemek gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. İnan, “Ağır egzersizler, güneş ışınlarının dik geldiği 11.00–16.00 saatleri arasında yapılmamalı; sabah erken saatler veya akşam tercih edilmelidir. Egzersiz öncesi hafif beslenilmeli, yağlı ve ağır yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Artan sıvı ihtiyacına karşı bol su içilmeli, yorgunluk, baş ağrısı, çarpıntı gibi uyarı sinyallerine dikkat edilmelidir” diye konuştu.
SIVI ALIMINI ARTIRIN
Vücudun sağlıklı çalışması için yeterli sıvı alımının şart olduğunu dile getiren Uzm. Dr. İnan, “Yazın sıvı kaybı arttığından, su tüketimi önem kazanır. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda susama hissi az olabilir, bu nedenle sıvı alımı teşvik edilmeli. Günlük sıvı ihtiyacı, bireyin kilosuna göre 30-40 ml/kg olarak hesaplanabilir. Sıvı kaybını artıran kafein, alkol, tuzlu gıdalardan kaçınılmalı; karpuz, salatalık gibi besinler tercih edilmeli” dedi.