EKONOMİ

Yapay zeka savunma sanayiinde öne çıkıyor

Türkiye, savunma sanayiinde yalnızca insansız hava araçları, hipersonik füze sistemleriyle değil, yapay zeka alanındaki çalışmalarıyla da dikkat çekiyor. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın yürüttüğü yapay zeka yetenek stratejisi SAYZEK ülkemizi öne çıkardı

Yıllardır insansız hava araçlarından füze sistemlerine, silahlardan kara araçlarına kadar pek çok projeyi başarıyla tamamlayan Türk savunma sanayii, yapay zeka entegrasyonu ile sektörde yapısal bir dönüşümü başlattı. Bu dönüşüm, sadece teknolojik değil aynı zamanda stratejik bir değişimi de işaret ediyor. Günümüzde savunma sanayii, geleneksel sınırların ötesine geçerek dijital ve yapay zeka (AI) tabanlı çözümlerle donatılmış yeni bir boyut kazanıyor. Türkiye‘nin savunma sanayiinde yapay zeka stratejisi, “AI for Defence” yani “Savunmada Yapay Zeka Vizyonu” ile şekilleniyor. Bu vizyon, “futureAIready” yani “Gelecek Hazır” mottosuyla 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2025) gibi uluslararası platformlarda sergileniyor.

SAYZEK’LE ATAĞA KALKTI
Bu çalışmaladan biri olan SAYZEK, ekosistem için bir yetenek matrisi oluşturmak, odak alanlar için işbirlikleri yürütmek, sivil çalışmaları savunma sanayiine kazandırmak ve insan kaynağı kümelenmesi yaratma amacını taşıyor. Ürünleştirme sürecini hızlandırmak, ortak altyapılar ve odak laboratuvarları ile kaynakları verimli kullanmak, yapay zeka konusunda farkındalık yaratmak amacıyla oluşturuluyor.

HEDEF KÜRESEL OYUNCULUK
IDEF 2025 kapsamında yapay zeka destekli sistemlerin canlı gösterimleri gerçekleştirilecek ve sivil denizcilik için geliştirilen gerçek zamanlı veri işleyerek gemilere gelişmiş durumsal farkındalık sağlamayı hedefleyen yapay zeka destekli çözümler sergileniyor. Savunma sanayii şirketleri yapay zeka entegrasyonunda önemli adımlar atıyor. HAVELSAN, fuarda çok alanlı komuta ve kontrol mimarilerinden yapay zeka destekli karar destek sistemlerine ve insanlı-insansız takımlarına kadar çok sayıda ürününü tanıtıyor. SAYZEK’in başarısı, Türkiye’nin savunma teknolojilerinde yapay zeka alanında global bir oyuncu olma hedefini destekliyor. Program, akademik mükemmellik, endüstriyel uygulama ve stratejik işbirliği üçgeninde sürdürülebilir bir ekosistem inşa etmeyi amaçlıyor.

ÜLKEMİZİN EN GÜÇLÜ YAPAY ZEKA YETENEĞİNE SAHİP 5 SAVUNMA SANAYİİ ŞİRKETİ
HAVELSAN, komuta kontrol sistemleri, yapay zeka destekli karar destek sistemleri, insanlı-insansız takımlar konusunda ve yazılım alanında lider konumda. ASELSAN Araştırma Merkezi bünyesinde yapay zekanın uygulama alanlarının en popülerlerinden olan bilgisayarlı görü, doğal dil işleme ve karar alma konularında çalışmalar yürütülüyor. Elektronik, haberleşme ve savaş sistemlerinde yapay zeka entegrasyonu yapıyor. Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ 1 yapay zeka tabanlı mini seyir füzesi yer hedeflerini başarıyla imha etti. Yapay zeka tabanlı otonom füze teknolojilerinde öncü. Havacılık sanayisi şirketi TUSAŞ, bir yandan hava platformları geliştirip üretirken bir yandan da bunları en yeni teknolojilerle donatmak için yapay zeka konusunda çalışmalar yapıyor. STM, savunma sanayinde üretken yapay zeka teknolojilerinin kullanımı konusunda çalışmalar yürütüyor.

İHRACAT VE GİRİŞİMCİLERLE İŞBİRLİĞİ İMZALARI ATILDI
IDEF’25 etkinliği Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii şirketlerinin ihracat ve girişim ekosistemiyle işbirliği imzalarına da sahne oldu. Böylece yenilikçi fikirler savunma sanayii tarafında güçlü destek bulacak
Türkiye’nin lider roket, füze ve mühimmat teknolojileri firması Roketsan, Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’25’te hem ulusal hem de uluslararası alandaki projelerine yönelik önemli sözleşmelere imza attı. Daha önce birçok yeni nesil savunma sistemiyle Azerbaycan’ın savunma gücüne önemli katkılar sunan Roketsan, bu kez topçu sistemleri alanında yeni bir iş birliğine daha imza attı. Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakan Yardımcısı Agil Gurbanov ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit tarafından 22 Temmuz’da imzalanan “Topçu Sistemleri İş Birliği Protokolü”, iki ülke arasındaki stratejik savunma ortaklığını daha da ileri taşıyacak.

İHRACAT ADIMLARI ATILDI
Dünyanın dört bir yanına gerçekleştirdiği ihracatlarla Türkiye’nin uluslararası arenadaki bayrak taşıyıcısı Roketsan, Endonezya ile olan savunma iş birliğini yeni sözleşmelerle derinleştiriyor. IDEF’25’in ikinci gününde, Endonezya’nın önde gelen savunma kuruluşu PT Republik Defense Indonesia (RDI) ve Roketsan arasında imzalanan iki ayrı sözleşme kapsamında ÇAKIR Seyir Füzesi’nin tedariki ve üretimi konusunda mutabakata varıldı. Sözleşmelere imzalar, RDI’nın bağlı olduğu Republik Korpora Indonesia’nın Grup Başkanı Norman Joesoef ve Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci tarafından atıldı.

KULUÇKA MERKEZİ İŞBİRLİĞİ
Türk savunma sanayiinin öncü firması Roketsan, yeni girişimlere yönelik desteğini de artırıyor. Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci ve Teknopark İstanbul Genel Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Akyol arasında imzalanan “Kuluçka Merkezi Odaklı Kurumsal İş Birliği Protokolü” ile savunma ve teknoloji alanındaki yeni girişimlere sunduğu desteği artıran Roketsan, yenilikçi fikirlerin ticarileştirilmesi ve ekosisteme kazandırılması konusunda önemli bir adım attı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu