Yapay zekâ eşleştirdi 89 bin kişi iş buldu

Yapay zekâ iş arayanlar için umut oluyor. İŞKUR’un yürüttüğü yeni projeyle yapay zeka, artık işsize iş tavsiyesinde bulunuyor. Test çalışmaları başarılı sonuçlanan yapay zeka eşleştirme projesi daha şimdiden 89 bin kişiye iş imkanı sağladı. İş arayanlarla işvereni “cep” telefonda buluşturmayı hedefleyen İŞKUR’un yapay zekâ projelerine ilişkin detaylar İŞ’İN DOĞRUSU’nda…
PROFİLE GÖRE İŞ NASIL OLUYOR?
İşkur, yapay zekâ ile iş arayanları, işe yakınlıkları ve iş bulma ihtimallerine göre “kısa, orta ve uzun” vadede profilledi. Bu üç sınıfta iş bulabileceklere farklı hizmet sunumu sağlanıyor. Zor iş bulabilecek biriyse ona doğrudan bir iş teklif etmekten ziyade önce iş ve meslek danışmanlığı faaliyeti öneriliyor. Daha orta düzeyde biriyse ona da bir meslek edindirme kursu, aktif iş gücü programı, işbaşı eğitim programı gibi uygulamalara yönlendiriyor. İş bulma kapasitesi yüksek olanlara doğrudan iş teklif ediliyor. Bu profillemenin temelinde yapay zekâ yatıyor.
YAPAY ZEKÂ NE ÖNERECEK?
Yapay zekâ sanal iş ve meslek danışmanlığı hizmetini de yürütecek. Eğer iş arayan kişiler benzer nitelikte ise yapay zekâ bu kişilerin baktığı ilanları tespit edecek ve “Senin durumuna benzer kişiler bu ilanlara da baktı, sen de bakmak ister misin?” şeklinde öneri getirecek. Bunu hem iş arayanlar hem de işveren bakımından yapacak. Bunun çalışmaları sonuçlandı, şu anda test ediliyor.
İŞ ARAYANLA İŞ VERENİ NASIL BULUŞTURACAK?
Diğer bir yapay zekâ uygulaması eşleştirme, yani iş arayanla işvereni bir araya getirme. İşveren ilan veriyor, iş arayanın da özgeçmişi var. Halen yürüyen sistem birebir eşleşme üstüne kurulu. İşverenin talep ettiği nitelikler var, iş arayanın da öz geçmişi yüzde 100 örtüştüğü takdirde İŞKUR onları bir araya getiriyordu. Şu anda yapay zekâyla yine bir geçmiş yıl verisinden veriler, başka değişkenler de dikkate alınarak birebir eşleşmese de eşleşenler yine iş arayanlara ve işverenlere sunuluyor. Kısa bir süre önce canlı uygulamaya geçildi.
İŞ ARAYANLA İŞVEREN “CEP”TE BULUŞACAK MI?
İŞKUR’un kısa bir süre önce devreye soktuğu elektronik sistem üzerinden “iş arayan ile işvereni bir araya getirme” projesi artık “cep” telefonlarında da uygulanacak.
ADAY HAVUZU SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?
İŞKUR, bütün veri tabanındaki kayıtlı işsizleri, kişisel verilerin gizliliğine riayet etmek şartıyla işverenlere açtı. Şu an kriterlerini girmek suretiyle “Mühendis arıyorum, Ankara’da, şu eğitimleri alan…” gibi, bunların filtrelenmiş şekilde CV’lerini görüyor. Sonra bunlarla “log in” olmak kaydıyla ayrıntılarını görüyor, irtibata geçiyor, SMS ile görüşmeye çağırıp işe başlatabiliyor. Üç aylık bir sürede 89 bin kişiyi bu şekilde istihdam etti. Bu uygulama aslında özel sektörün taleplerinden kaynaklandı. İşverenler önceden İŞKUR’dan eleman temin edebilmek için ilan vermek zorundaydı, ama ilana kimse başvuru yapmıyordu. Diğer taraftan, İŞKUR veri tabanında 2.1 milyon işsiz var. İşverenlere “Buyurun, buradan alabilirsiniz” denildi ve ciddi anlamda işsizler eritilmeye başlandı.
ALGORİTMALARLA GELECEK TAHMİNİ YAPILABİLECEK Mİ?
İŞKUR “Yapay Zekâ İstatistik Bilgi Sistemi Projesi”ni ise TÜBİTAK’la ortak yürütüyor. Projeyle algoritmalarla geleceğe dönük projeksiyon, tahmin yapabilme imkânı olacak. Örneğin İşsizlik Sigortası Fonu’nun önümüzdeki yıl fon varlığı ne olacak, giderlerle ilgili öngörüler ne olacak? Bunları yapay zekâ algoritmalarıyla tahmin edilecek. Bu projenin meyvelerinin alınması yaklaşık iki seneyi bulacak.
İŞKUR VE İSTİHDAM BÜROLARININ VERİLERİ BİRLEŞTİRİLECEK Mİ?
TBMM’de yasalaşan düzenlemeyle İŞKUR verileriyle istihdam bürolarının verilerini birleştirilecek. İŞKUR bu yıl 1.5 milyon kişiyi işe yerleştirmeyi hedefliyor. Yaklaşık 400 bin kişiyi de özel istihdam büroları işe yerleştiriyor. Şu an anlık olarak bakıldığında İŞKUR’da 97 bin açık iş ilanı var ama özel istihdam bürolarının 110 bin ilanı var. Düzenlemeyle bilgilerin tamamı görülüp daha bütüncül yaklaşım sergilenecek.