Van’ da 2. düzenlenen “Kültür Yolu Festivali “coşkuyla başladı

Van Müzesi merkezli festivalde, müzikten tiyatroya, dans gösterilerinden dijital sanat atölyelerine kadar yüzlerce etkinlik planlandı. Ayrıca çocuklara yönelik özel alanlar ve fotoğraf yarışmaları düzenlendi.
Festival açılışında konuşma gerçekleştiren Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Türkiye’nin her noktasına aktarılması adına hayata geçirdiği ve bugün 7 bölgede 20 şehrimizde düzenlenerek dünyanın en büyük festivali haline gelen “Kültür Yolu Festivali” nin en zengin, merakla ve heyecanla beklenen noktalarından olan “Van Kültür Yolu Festivali”nin açılışını yapmak üzere bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
Van’ın tarihine, mirasına değinen Bakan Çam ” arkeolojik zenginliği sanatsal birikimi ve gastronomik çeşitliliği ile Van şehrimiz, Kültür Yolu Festivaline kendi rengini ve dokusunu katıyor. Geçtiğimiz yıl ilk kez Van’lılarla buluşan festivalimizin coşkusu ve zenginliği inanıyorum ki bu yıl da artarak devam edeceğini ifade etti.
9 gün boyunca tüm etkinliklerin devam edeceğini söyleyen Bakan Çam “konserlerle, sergilerle, temsil ve gösterimlerle, söyleşiler, atölyeler ve gastronomi etkinlikleriyle dolu dolu geçecek olan Kültür Yolu Festivali’nin en önemli noktası Dünyanın ve Türkiye’nin zengin kültürel birikimini buraya taşıyacağı gibi Van’ın özgün sanatsal değerlerini, kültürel mirasını, el sanatlarını, tarihi mekanlarını, inanç noktalarını, doğal zenginliklerini, lezzet duraklarını, şehir kültürünü, birlik ve beraberliğini ve daha nicesini sayabileceğimiz eşsiz özelliklerini de Türkiye’nin gündemine taşıyacaktır.
Türkiye’nin dört bir yanından, bölge şehirlerimizden, hatta sınır ötesinden pek çok kişi de bu festivallerimize katılıyor “
Bakan Çam, festivalin Turizm ve Ekonomiye olan katkısına değinerek “Kültür Yolu Festivali bu noktadan ele alındığında yalnızca sanatın ve kültürün değil aynı zamanda turizmin ve ekonominin de kalbinin attığı, şehirlerimizin “Marka Şehir” olma vizyonuna hizmet eden bir organizasyon haline gelmiş durumda. Van bu noktada zaten geçmişten günümüze bir marka şehir ve tam da bu nedenle Kültür Yolu Festivali bu şehre çok yakışıyor.
Festival boyunca şehrimizin geneline yayılmış olan 20’nin üzerinde noktada, 300’ün üzerinde etkinlik Vanlılar ile buluşacak. Kültür Yolu Festivali’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak en önem verdiğimiz nokta çocuklar.
Onların dünyasına dokunan, zihinlerini ve gönüllerini zenginleştiren etkinliklerin olması bu festivalleri anlamlı kılıyor. Bu festivalde içeriklerimizden en önemli bölümlerden birini çocuklarımıza ayırdık ve Atatürk Kültür Parkı’nda kuracağımız “Çocuk Köyü” ile on binlerce çocuğumuzu zengin ve özel olarak hazırlanmış içeriklerle buluşturacağız. Bu festivalin bir diğer özel anlamı da bu ülkenin insanlarını ülkesinin, coğrafyasının, İslam Medeniyetinin yani zamanının sanatsal birikimine, anlam dünyasına şahit kılmak. Filistin temalı söyleşi ve sergilerden, Van’ın tarihinden edebiyatına kadar detaylıca ele alınacağı pek çok etkinlik inanıyorum ki kültür ve sanat yoluyla zihin dünyamızı ve kalplerimizi yakınlaştıracak, farkındalığımızı arttıracaktır ” ifade etti.
Festivallerin Turizme ve Ekonomiye önemli katkı sağladığını söyleyen Kültür Bakanlığı Kaligrafi Sanatçısı İbrahim Karabıyık ” Geçen yıl da düzenlenen ve bu yılda düzenlenen Kültür Yolu Festivalinin bugün geleneksel sanatlar sergisinde bir aradayız. Sanat severlerle bir aradayız. Tabii sanatsal anlamda birçok kıymetli isim bir arada bulunuyor. Sanat severlerin buluşması bizim için kıymetli. Bu çalışmaların sanata ilimize faydalı olacağını düşünüyoruz ve destekliyoruz” ifadesini kullandı. Festivale Vali Yardımcısı Tuğba Polat, Emniyet Müdürü Murat Mutlu, AK Parti İl Başkanı Abdulahat Arvas, Kurum Müdürleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.