Stres ruhumuzu kemiriyor

Stresin, kişinin kendisini tehdit ya da baskı altında hissettiği durumlara karşı verdiği fiziksel ve psikolojik bir tepki olduğunu söyleyen Uzman Psikolog Jülide Unutmaz, “Stres, vücudun bir uyum sağlama mekanizmasıdır yani değişimlere veya taleplere cevap vermek için ortaya çıkar, bu yüzden de çevresel olabildiği kadar kişinin kendisinden de kaynaklanabilir. İş yükü, sınavlar, finansal sorunlar, taşınma, evlilik, boşanma ya da hastalık gibi çevresel faktörlerle; mükemmeliyetçilik, yüksek beklentiler, korkular gibi içsel baskılarla veya gelecek kaygısı ya da işsizlik gibi durumlarda kendini gösterebilir” dedi.
YÖNETEBİLMEK ÇOK ÖNEMLİ
Stresimizi yönetebilmenin diğer insanlarla ilişkiler kurarken ya da önemli kararlar alırken kısaca hayatın her anında önemli bir rol oynadığını söyleyen Unutmaz, “Stresin belirtileri kişiden kişiye, stresin şiddetine ve süresine bağlı olarak değişebilse de; kaygı, huzursuzluk, sinirlilik, öfke patlamaları, motivasyon kaybı, konsantrasyon güçlüğü, sürekli endişe duyma, karamsarlık, umutsuzluk ve sosyal ilişkilerden uzaklaşma isteği yaygın olarak görülür” dedi.
BAŞ AĞRISI YAPIYOR
Unutmaz; kaygı verici olaylar, kayıplar, istismar gibi travmatik yaşantılar, sosyal izolasyon, maddi zorluklar, aile içi çatışmalar, ilişkisel problemler, uzun süreli fiziksel hastalıklar, zararlı madde kullanımı, kalitesiz uyku, kötü beslenme, öz bakım eksiklikleri ve olumsuz düşünce kalıplarının da en az stres kadar psikolojik durumu etkilediğini söyledi. Unutmaz, “Karşılaşılan bu olumsuzlukların bir noktadan sonra; baş ağrısı, kas gerilimi, yorgunluk, uyku problemleri, sindirim sorunları, çarpıntı ve iştah değişiklikleri gibi fiziksel etkilerini de görmek mümkün” dedi.
STRESLE BAŞ ETMENİN 10 YOLU
Unutmaz, stresi kontrol almaya yardımcı olabilecek 10 tavsiyede bulundu:
1- Derin nefes almak vücudu sakinleştireceği için nefes ve gevşeme pratikleri yapın.
2- Yürüyüş, yoga ve pilates gibi hafif sporlar stres hormonlarını azaltır. Bu nedenle hayatınızda düzenli egzersize mutlaka yer verin.
3- Her gün aynı saatlerde uyuyup, uyanmaya çalışarak, uyku düzeninize dikkat edin.
4- Kan şekeri dalgalanmaları, stres toleransını artırır. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenin.
5- Gün içindeki önceliklerinizi belirleyin, yapılacak işlerinizi küçük parçalara bölerek, zaman yönetimine önem verin.
6- Kendinize hobilerinizle ilgilenmek, doğada vakit geçirmek veya müzik dinlemek gibi keyifli zamanlar yaratın.
7- Güvendiğiniz insanlarla konuşmanın rahatlatıcı etkisi olduğunu bilin.
8- Kendinize karşı nazik ve gerçekçi yaklaşarak, olumsuz düşüncelerinizi fark edip, yeniden yapılandırın.
9- Anda kalmayı öğrenmek, kaygılarınızı kontrol altına almaya yardımcı olur.
10- Stresle ilgili ciddi ruhsal sıkıntılar yaşıyorsanız profesyonel yardım alın.