BEŞİKTAŞFENERBAHÇEGALATASARAYGÜNDEMSPORTRABZONSPOR

PKK Sorunu!

Tarih yapılırken yaşamak bambaşka bir tecrübe. PKK terör örgütünün, fesih kararı almasının üstünden iki ay geçtikten sonra bu kez silah teslim/yakma aşamasına gelmesi gerçekten tarihi bir olay. Örgütün, “yenilmedik ha!” anlayışıyla bilhassa tabanına ve işbirliği yaptığı emperyalistlere mesaj vermek adına gerçekleştirdiği seremoni, günün sonunda ana hedefe odaklı gelişti. PKK, silah bıraktı!
İmralı’daki örgüt elebaşının “ayrı devlet, federatif yapı, öz/özerk yönetim” iddiasından vazgeçtiği ve “Türkiye ile bütünleşme kararı” aldığı düşünülürse, gelinen aşama hakikaten çok değerli! Üstelik bu bir “ilk!” Örgüt ilk kez silahı bırakmış oldu. Elbette bu sürecin kesintisiz ve seri şekilde tamamlanması, Suriyeİran- Türkiye kollarının da silahtan arındırılması, KCK denilen ve bölgedeki 4 ülkeye bela olan yapılanmasının da tasfiyesi gerekiyor!
Şurası da çarpıcı gerçek ki MİT, üçüncü bir ülkenin topraklarında terör örgütüne silah bıraktırarak büyük bir iş başardı. İnşallah gerisi de aynı şekilde gelişir.

***

Bilmem farkında mısınız? Bugün artık “Kürt sorunundan” ziyade “PKK sorunundan” söz ediyoruz!
Özellikle son 20 yılda atılan adımlarla… “Ret, inkar, asimilasyon politikaları” ortadan kaldırıldı. Kimliğin ve ana dilin önündeki engeller aşıldı. Siyaset kanalları her şeye rağmen açık tutuldu. Kürt kökenli vatandaşlarla PKK terör örgütü arasına set çekildi. İçlerinde PKK sempatizanları bulunsa da Kürt kökenli vatandaşlara kardeşlik eli uzatıldı. Belli bir bölgeye hapsolmalarını planlayanlara, homojen Kürt bölgesi yaratmak isteyenlere inat, Türkiye’nin her noktasında var oldular, kendilerine hayat kurdular, bu ülkenin asli unsurlarından olduklarını ispatladılar!

***

Şimdi hem silahsızlanma dönemini hem de TBMM’de çalışacak komisyonu dikkatle izleyeceğiz! Komisyon çalışmalarının, silah bırakan örgüt mensuplarının topluma entegre edilmesine yoğunlaşmasını bekleyeceğiz.
Halihazırda, “Hangi tedbirler kaldı?” diye sorulduğunda DEM’liler 4-5 madde ancak sıralayabiliyorlar. Terörle Mücadele Yasası, İnfaz Yasası, kayyum meselesi, ana dilde eğitim, yerel yönetimlere ilave yetki, bir de “anayasal vatandaşlık” diyorlar. Tüm bunlar günü geldiğinde, silahlar aradan çıktığında, toplumun hazmetme kapasitesine göre ele alınacaktır
Kanımca komisyon, af ya da cezasızlık önerisi ile kamuoyunun önüne çıkmayacak. Ancak hasta ve yaşlı hükümlüler, örgüt üyeliği kriterleri ve infaz şartları ile işe başlanacak.
Bu vesileyle…
Vatanın ve milletin birliği ve bütünlüğü uğruna canını feda eden şehitlerimizin aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyor, her birine ayrı ayrı dua ediyorum. Gazilerimize, dağlarda gözünü, kolunu, bacağını bırakan kahramanlara hayırlı ömürler diliyorum!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu