GÜN ORTASIGÜNDEM

Öldüren zorbalık

Son dönemde artan akran zorbalığı ve Konya’da aynı yaştaki arkadaşı tarafından sınıfta boğazının sıkılması sonucu tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Yusuf Taşkın’ın (10) ölümü, tartışmaları ve alınması gereken önlemleri de beraberinde getirdi.
Geçtiğimiz 28 Mayıs günü merkez Selçuklu ilçesindeki Dikilitaş Sahip Ata İlkokulu’nda meydana gelen olayda, Yusuf Taşkın öğretmen sınıfta yokken sınıf arkadaşı M.İ.Ç. (10) tarafından boğazının sıkılması nedeniyle nefessiz kalmış, tedavi altına alındığı Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 1,5 aylık yaşam mücadelesini geçtiğimiz günlerde kaybetmişti. Yusuf’un ağabeyi Mustafa Yiğit (14) de 2024 yılı Nisan ayında Selçuklu ilçesinde Necip Fazıl Kısakürek ortaokulunda bir arkadaşıyla kavga ettiği sırada fenalaşıp, kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti.
Özellikle son dönemlerde okullarda artan akran zorbalığının ölüme kadar varması alınması gereken önlemleri de beraberinde getirdi. Türk Ceza Kanunu’na göre bir çocuğun taksirle veya kasten suç işlese dahil cezai sorumluluğu 12 yaşında başlıyor. Konuyu hukukçular, uzmanlar ve psikologlara sorduk.

PSİKOLOJİK DESTEK KRİTİK ÖNEMDE
Ceza Avukatı İbrahim Cihat Tanrıkulu: “Türk Ceza Kanunu’nun 31. maddesi gereğince; bir çocuğun cezai sorumluluğu 12 yaşında başlar. Bu tür olaylarda mağdur ailenin en çok hissettiği duygu çaresizliktir. ‘Çocuğum öldü, ama fail çocuk olduğu için kimse ceza almıyor’ duygusu, haklı olarak bir adalet yarası doğurabilir. Çocuğun ailesine karşı hem maddi hem manevi tazminat davası açılması mümkündür. Ayrıca ihmali olan okul yönetimi, öğretmenler ya da rehberlik hizmetleri hakkında da idari ve cezai sorumluluk doğabilir”

KOMİSYON KURULMALI
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Selvi: “Akran çatışması ve kavgalarını önlemek için ailelerin ve okulların yapmaları gereken çok şey var. Okullarda akran zorbalığını önleme komisyonları kurulmalı, kesin kurallar getirilmeli, öğretmenler ve öğrenciler bu konuda özel olarak eğitim almalıdır.
Psikolog Azra Eylül Temiz: “Bu tarz durumlarda zorba çocuğun rehabilite edilmesi önce bir psikiyatri desteği, sonra klinik psikolog desteği alması ve çocuğun terapiye başlaması gerekir. Bu yaştaki çocuklardan da maalesef bu tür durumları bekleyebiliyoruz”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu