TÜRKİYE

Müsilaj kabusu yayılıyor: Boğaz’daki deniz çayırlarını kapladı

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) heyeti, Denizi’nde yeniden görülen müsilajın deniz çayırlarına etkisini incelemek amacıyla saha çalışması yaptı.

“Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları” projesi kapsamında Beykoz açıklarında düzenli takip edilen deniz çayırlarının son durumu, vakfa ait TÜDAV MARU araştırma gemisiyle yapılan seferde su altı dronu ile görüntülendi.

Deniz çayırlarının korunması amacıyla daha önce yerleştirilen şamandıra etrafında yapılan çalışmalarda, oluşumunun mevcut durumu yerinde gözlemlendi. Su altı görüntülerinde deniz çayırlarının üzerinde müsilaj olduğu görüldü.

“EN ÇOK OKSİJEN ÜRETEN BİTKİ”

İnceleme ve görüntüleme çalışmalarının ardından açıklama yapan TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, deniz çayırlarının düzenli olarak izlenmesi gerektiği için bu çalışmayı yürüttüklerini belirterek, “Deniz çayırlarının üzerinde var. Bu, geçen seneye göre biraz daha fazla.” dedi.

Deniz çayırlarının en çok oksijen üreten bitki türü olduğuna dikkati çeken Öztürk, bu nedenle türün korunması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Buraya gelen müsilaj sadece burada oluşmuyor, Karadeniz’den geliyor. Şile bölgesinde, Riva bölgesinde ve Batı Karadeniz’de müsilaj var. Aynı şekilde Bozcaada ve Gökçeada tarafında da müsilaj var. Burası 10 metre derinlikte ve aşağı yukarı 3 dekara yakın bir alanda deniz çayırı var, bu çayırların korunması için çaba sarf ediyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu