Meclis Google’a hesap sordu: Algoritma depremi

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Google’ın Türkiye ve yurt dışı temsilcileri ve avukatlarını dinledi. Toplantıda konuşan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, komisyon toplantısındaki konuşmasında, “Biz gerçekten düşünce hürriyetinin sonuna kadar yanındayız fakat aileyi, çocuğu, kamu düzenini korumak için de TBMM olarak üzerimize düşeni yapacağız. Dijital mecraların imkânlarından daha çok sosyal medya uygulamaları üzerinden olumsuzlukların gündeme gelmesini doğru bulmuyoruz. Bazı sosyal medya ağlarının daha fazla tık almak, daha fazla para kazanmak için toplumsal değerleri, aileyi, çocuğu, kadını, yerli değerleri, ahlakımızı yok sayarak davranmalarını asla kabul etmiyoruz. Eğer toplumu korumak yasakçılıksa biz yasakçıyız” ifadelerini kullandı.
TELİF YASASI ÇIKACAK
Algoritma konusunun doğrudan Google’la ilişkilendirildiğini dile getiren Yayman, şöyle devam etti: “İster iktidara ister muhalefete yakın bazı gazetelerin, internet sitelerinin etkileşim sayılarının düşmesiyle beraber reklam gelirleri de düytü. Bu siteler, kapatılma riskiyle karşı karşıya. Dijital mecraların insanların kendi düşüncelerini dile getirmesi bakımından bir imkân sunması seçeneğine karşı maalesef bir dijital çöplüğe dönüştüğünü mütalaa etmekteyiz. Dezenformasyon, yalan haber ve manipülasyon yapılmasını doğru bulmuyoruz. Gerçek hayatta suç olan dijital mecrada da suçtur.” Dijital telif düzenlemesine değinirken, haberin telif konusu olmadığına vurgu yapan Yayman, “Önce kanunda haberin bir telif konusu haline getirilmesine ve bu bağlamda kullanılmaya bağlı olarak ücret ödenmesini talep etmekteyiz. Dijital telifte yaşanan irrasyonel gelişmeler süreci daha fazla zora sokmaktadır” dedi. Yayman, dönem kapanmadan dijital telif yasasını yasalaştırmayı planladıklarını açıkladı.
GOOGLE’UN CEVAPLARI TATMİN ETMEDİ
Komisyonda algoritma değişikliğinin bazı gazete, haber ve web sitelerini kapanma noktasına getirmesi konusundaki soru ve eleştirilere Google’un verdiği yanıtlar milletvekillerini tatmin etmedi. Google Kamu İlişkileri ve Politikaları Direktörü Tolga Sobacı, “Herhangi bir kişi, siyasi görüş, grup veya siteyi ön plana çıkarıp veya geri düşürme düşüncemiz yok. İş yapış biçimimize aykırı” dedi. Algoritma değişikliklerinden sonra trafik dalgalanmasının doğal süreç olduğunu dile getiren Sobacı, “Manipülasyon yok. Google Türkiye için özel algoritma tasarımı yapmıyor. Bir şahsi görüşü öne çıkarma ya da geri plana düşürme olursa şahsen kendi ayağımıza sıkmış oluruz. Bu tamamen anlayışımıza aykırı” diye konuştu. Google Avukatı Gönenç Gürkaynak ise algoritma güncellenmelerinden oluşan trafik dalgalanmalarından bazı şirketlerin etkilendiğini belirtirken, “Hedef gözetmiyoruz” açıklaması yaptı. Google İsviçre Arama Lideri ve Sözcüsü Johannes Matthias Müller, algoritma güncellemelerinde 180 sayfalık klavuzları bulunduğunu anımsattı.
CHP’LİLER GOOGLE HEYETİNİ “DON’T SPEAK” DİYEREK SUSTURDU
TOPLANTIDA Google algoritma değişiklikleri ve sonuçlarının yanı sıra dijital telif konusunda Google temsilcilerinin açıklamaları merakla beklenirken, CHP, cezaevinde bulunan Ekrem İmamoğlu’nun sosyal medya hesabının bloke edilmesi üzerinde tartışma çıkardı. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, görüşmelere geçilmeden usul tartışması açmak istedi. Komisyon Başkanı Yayman, Google yetkililerine söz vermek isteyince CHP’liler sıra kapaklarına vurarak görüşmelere geçilmesini engelledi. CHP’li komisyon üyeleri Türk ve yabancı Google temsilcilerinin bulunduğu heyete *don’t speaks” ve Türkçe “konuşma, konuşma” diyerek sunumlarına geçmelerine izin vermedi.