
Yabancı turistler de artık e-Nabız’dan faydalanabilecek (AA)
YURTDIŞINA KAÇIRILAN ESERLER ARTIK PARA ETMİYOR
Yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin iadesi son yıllarda hayli gündemde. Hemen her gün bir eserin Türkiye’ye iadesi duyuruluyor.
Türkiye’nin 12 ülkeyle protokol imzaladığını ve iade süreçlerinin çok kısaldığını ve maliyetin azaldığını anlatan Bakan Ersoy, alınan tedbirler sayesinde yurtdışına kaçırılan eserlerin neredeyse 1000 katının Türkiye’de yakalandığını ifade etti.
Kaçırılan eserlerin peşine düşerek “Eninde sonunda o eseri alacağız” şeklinde kuvvetli bir mesaj verdiklerini ve bunun da definecilere yönelik ‘müşteri’ ilgisini azalttığını belirten Ersoy, Anadolu kökenli eserler için eskiden 100 lira fiyat biçiliyorsa bunun artık 10 liraya, 20 liraya düştüğünü söyledi: “Çünkü biliyor ki kasada saklı kalacak. Birini ortaya çıkardığı an biz onu yakalayacağız. Esas başarı orada oldu.”
MÜZELERDE DNA KODLU GÜVENLİK DÖNEMİ
Bazı müzelerdeki eserlerin çalındığı ya da değiştirildiği yolundaki haberlere de değinen Bakan Ersoy, “Çalışmaya beş yıldır devam ediyoruz. DNA kodlu özel mühürlerimiz var. Bütün müzelerimizdeki eserlere o mührü, DNA kodunu yerleştiriyoruz. Sergilediklerimiz bitti, depolara geçtik. Bu da eserlerin kopyalanmasının önüne geçiyor.” dedi.
Müze müdürleri değişirken, devir-teslim sırasında sahteciliğin artık mümkün olmadığını anlatan Ersoy, “Orijinaliyle sahtenin değiştirilme şansı yok. Hemen alarm veriyor. O teknolojiyi biz getirdik. Dünyada da öncü kuruluşlardan biriyiz.” dedi.
GELECEĞE MİRAS PROJESİYLE 6 BİNDEN FAZLA ARKEOLOJİK BULUNTU KAZANDIRILDI
“Geleceğe Miras” Projesi kapsamında 2024 yılında 224 arkeolojik kazı alanında çalışmalar gerçekleştirildiğini belirten Ersoy, 2025 itibarıyla bu sayının 251’e ulaştığını kaydetti. Proje ile birlikte 2 binin üzerinde uzman ve 3 binin üzerinde çalışan istihdam edildiğini ifade eden Ersoy, 6 binden fazla arkeolojik eserin bilim dünyasına kazandırıldığını belirtti.