SAĞLIK

Kanseri robotik cerrahiyle yok ediyor

Mide, bağırsak kanserlerinde açık cerrahi ameliyatlarından çok robotla yapılan ameliyatlar tercih ediliyor. Robotla ameliyatlar, 9 üniversite, 11 kamu hastanesinde başarıyla yapılıyor. Bu üniversite hastanelerinden biri de Türkiye’nin kökleşmiş üniversitelerden İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Server Sezgin Uludağ ile robotik cerrahide gelinen son noktayı konuştum. Bakın, Doç. Dr. Uludağ, neler anlattı… Kanser ameliyatlarında robotik cerrahiyi gün geçtikçe daha da sıklıkla kullandıklarını söyleyen Doç. Dr. Uludağ, “Bu oran her yıl ortalama yüzde 1-3 arasında artıyor. Laparoskopinin gelişmiş hâli olan robotik cerrahi ameliyatları dünyada da rağbet görüyor. Bugüne kadar dünyada 12 milyon, Türkiye’de 50 binden fazla robotik cerrahi ameliyatı yapıldı. Bu rakam giderek artıyor. Robotlar, en son teknolojiyle cerrahların yanında yer alıyor” dedi.

DAHA HIZLI İYİLEŞME
“Robotik cerrahinin tercih edilmesinin nedeni nedir?” sorusuna ise Doç. Dr. Uludağ, şu yanıtı veriyor; “Robotik cerrahi daha az kan kaybı ve daha hızlı iyileşme süreci sağlıyor. Bu da hastanede yatış süresini kısaltıyor. Ameliyat sonrası daha az ağrı oluyor. Küçük kesilerle ameliyat yapılabildiği için daha küçük yara izi bulunuyor. Ayrıca yüksek çözünürlüklü görüntüleme sunduğu için lezyonu daha iyi görerek, müdahale etme olanağı sağlıyor.”

HASSAS HAREKET EDİYOR
Robotik cerrahinin hasta için sunduğu avantajlarının yanı sıra cerrahlar için de önemli konfor alanı sağladığını söyleyen Doç. Dr. Uludağ, şöyle dedi: “540 derece dönebilen enstrüman uçları sayesinde insan elinin yapamayacağı kadar esnek ve küçük hareketler gerçekleştirilebilir. Derinlik algısı ve büyütmeli görüntüleme sayesinde dokular çok daha net ve detaylı görülebilir. Doku katmanlarını ayırt etmek daha kolay olduğu için cerrahın ameliyat sırasında daha güvenli kararlar almasını sağlar.”

TÜRK CERRAHLAR DÜNYANIN DİLİNDE
Türkiye’nin robotik cerrahide önemli bir merkez olmaya aday olduğunu söyleyen Doç. Dr. Uludağ, “Özellikle ABD ve Avrupa ülkelerindeki robotik cerrahi ücretleri Türkiye’den çok daha fazla. Düşük maliyet, yüksek teknoloji, deneyimli cerrahları sayesinde ülkemiz çok fazla tercih ediliyor. Robotik cerrahinin olmadığı komşu ülkelerden çok sayıda hasta talebi gelmesi nedeniyle sağlık turizmi için de bu ameliyatlar önemli bir rol oynuyor” dedi.

MİDE VE BAĞIRSAK KANSERLERİNDE BAŞARILI
BÜTÜN kanser ameliyatlarında robotik cerrahiden faydalanıldığını belirten Doç. Dr. Uludağ “Genel cerrahiyi ilgilendiren bütün gastrointestinal cerrahilerde mesela mide kanseri, kolorektal kanserler, özefagus kanserleri, pankreas kanseri, karaciğer ve safra yolu kanserlerinde robotik cerrahi kullanılıyor” dedi.

100 KANSER OPERASYONUNDAN 5’İ ROBOTLA
ROBOTİK cerrahinin açık cerrahi ve laparoskopik cerrahiye göre kanserli hücreleri daha iyi ayırt edebildiğini de söyleyen Doç. Dr. Uludağ, “Dördüncü kol robotik cerrahi, hataları daha minimalize eder ve komplikasyon oranını da azaltır. Cerrah oturarak, ameliyat yaptığı için özellikle uzun süreli ve karmaşık ameliyatlarda cerrahın performansını olumlu yönde etkileyerek, daha başarılı sonuçlar alınmasını sağlar. Açık cerrahiye üstünlük sağlayan robotik cerrahi özellikle zorlu kanser ameliyatlarında 100 operasyondan 5’ini oluşturuyor” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu