SAĞLIK

Islak mayo uyarısı!

Medical Park Pendik Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Umut Pekok, yaz enfeksiyonlarına karşı uyarılarda bulundu…
Yaz enfeksiyonlarının genellikle suyla temas eden cilt, kulak, göz ve idrar yollarını etkilediğine işaret eden Uzm. Dr. Pekok, en yaygın görülenleri şöyle sıraladı:
CİLT ENFEKSİYONLARI: MANTAR: Islam mayo ile uzun süre kalmak mantarların çoğalmasını kolaylaştırır.
FOLİKÜLİT: Bakterilerin (Pseudomonas aeruginosa) neden olduğu kıl kökü iltihabıdır. Genellikle hijyeni kötü olan havuzlarda görülür.

KULAK ENFEKSİYONLARI: Suya girenlerde en sık dış kulak yolu iltihabı (otitis externa) görülür, bu hastalık halk arasında ‘yüzücü kulağı’ olarak da bilinir. Havuz suyu kulak kanalını tahriş eder ve bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir.
GÖZ ENFEKSİYONLARI: Konjonktivit (göz iltihabı), kirli suya bağlı olarak bakteriyel veya viral göz enfeksiyonlarına neden olur.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI: Özellikle kadınlarda, ıslak mayo ile uzun süre kalmak riski artırır. Bakteriler nemli ve sıcak ortamlarda daha kolay çoğalır.
GASTROİNTESTİNAL ENFEKSİYONLARI: İshal ve mide-bağırsak enfeksiyonları görülebilir.
BEYNE YAYILAN ENFEKSİYONLAR: Çok nadiren özellikle bağışıklık sistemi zayıf bireylerde, bazı ciddi su kaynaklı enfeksiyonlar (örneğin Naegleria fowleri adlı beyin yiyen amip) görülebilir.

HANGİ DURUMLARDA DOKTORA BAŞVURULMALI?
Uzm. Dr. Pekok, enfeksiyon hastalığından şüphelenilerek, mutlaka bir doktora başvurulması gerekli durumları ise şöyle sıraladı:
Ciltte kızarıklık, döküntü, kaşıntı, deride kabarıklık, sivilce benzeri yapılar.
Islak mayo bölgesinde pişik benzeri mantar enfeksiyonu, kıl kökü iltihapları.
Gözde kızarıklık, sulanma, batma hissi; göz kapaklarında şişlik. Gözde ışık hassasiyeti. Gözden çapak veya iltihap gelmesi.
Kulakta ağrı veya dolgunluk hissi. Kaşıntı veya akıntı, işitme kaybı.
İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, alt karın bölgesinde ağrı. Kötü kokulu veya bulanık idrar.
Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal.
Belirtiler 24-48 saat içinde geçmiyorsa ve hızla artıyorsa…
Ateş, titreme, şiddetli ağrı veya akıntı varsa…
Çocuk, yaşlı veya bağışıklık sorunu olan kişilerde geliştiyse mutlaka hekime danışılmalı, kendi kendine ilaç kullanılmamalıdır.

ISLAK MAYO İLE 1 SAATTEN FAZLA KALMAK RİSKLİ
Islak mayo ile uzun süre kalmanın zararlarına dikkat çeken Uzm. Dr. Pekok, “Islak mayo ile uzun süre kalmak kadınlarda vajinal mantar enfeksiyonuna yol açabilir, sıcak ve nemli ortam mantarların çoğalmasına uygun zemin oluşturur. Kaşıntı, akıntı, yanma gibi belirtilerle kendini gösterir. Bunun dışında, idrar yolu enfeksiyonu (İYE) da özellikle kadınlarda daha sık görülür. Kasıklar, kalça ve genital bölgede kızarıklık, kaşıntı ve soyulma gibi mantar belirtileri oluşabilir. Bebeklerde bez bölgesi mantarına benzer durumlar yetişkinlerde de görülebilir. Bunun dışında, folikülit (kıl kökü iltihabı) olabilir, çünkü ıslak mayo, kıl köklerinin bakterilere açık hale gelmesine neden olur. Özellikle havuz sonrası kirli mayo ile saatlerce kalmak folikülit riskini artırır. Bunların dışında bazen soğuk algınlığı ve bağışıklık düşüşü de olabilir. Islak mayo ile rüzgâra veya soğuğa maruz kalmak bağışıklığı zayıflatabilir. Bu yüzden yüzme bittikten sonra en geç 15-30 dakika içinde ıslak mayo çıkarılmalı ve kuru kıyafet giyilmelidir. Islak mayo ile 1 saatten fazla kalmak enfeksiyon riskini belirgin şekilde artırır” dedi.

SU YUTMAKTAN KAÇININ
Yaz aylarında denize ve havuza girerken enfeksiyonlardan korunmak için bazı önerilerde bulunan Uzm. Dr. Pekok, şunları sıraladı: “Havuza girmeden önce kısa bir duş almak vücut üzerindeki kir ve teri temizler, suyun kirlenmesini önler. Yüzdükten sonra duş almak ise ciltte ve saçta kalan mikroorganizmaları uzaklaştırır. Sudan çıkınca kulaklarınızı kurulayın. Gözlerde tahriş varsa temiz suyla durulayın. Gözlük, bone ve kulak tıkacı kullanın. Su yutmaktan kaçının. Açık yaralarla suya girmeyin. Kendi havlu ve kişisel eşyalarınızı kullanın. Havuzun klor seviyesine dikkat edin.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu