İLKER GEZİCİ / Sinemaya 6 ayda 14 milyon izleyici gitti

Pandemi sonrası bir türlü toparlanamayan Türkiye sinema sektöründe 2025’in ilk yarısı da tatsız geçti. Vizyona girmesi planlanan çoğu film ya ertelendi ikinci yarıya kaldı ya da 2026’da gösterim takviminde kendine yer buldu. Pandemi öncesinde yıllık 60-70 milyon seyirci bandını yakalayan sektör, pandemi sonrası toparlanma döneminde bu rakamların oldukça uzağında kaldı. Salonların boş kalması, istenen izleyici sayısına ulaşılamaması sinema yapımcılarını da tedirgin ediyor. Ancak ben kısa süre sonra bir kırılma yaşanacağını düşünen iyimserlerden biriyim. Bugünkü durumu tamamen ekonomik sebeplere dayandırmak işin kolaycılığı… Tabi ki bilet fiyatları bu tabloyu oluşturan etkenlerden biri ama konu sadece bilet fiyatı değil. İçerik, konu, güçlü yapım hepsi etken. Sinemamızda en çok izlenen filmlere imza atan gişe rekortmenleri, star isimler dijital sektörü bırakıp, kendilerini var eden beyazperdeye dönerse bence sinema seyircisi de yavaş yavaş salonlara gitmeye başlar. Bir sinemasever olarak bu temenniyi buraya not olarak düşüp, 2025’in ilk yarısındaki tabloya gelin beraber bakalım. Geçtiğimiz yıl, yani 2024’te ilk altı aylık dönemde izleyici sayısı 20 milyonlara yaklaşmıştı. Yıl sonu toplam izleyici sayısı da 32,5 milyon olmuştu. Box Office Türkiye verilerine göre, 26 haftalık süreçte 195’i yeni 323 film gösterime girdi. Bu dönemde toplam 14.045.869 biletli seyirci sinema salonlarını doldururken, bu biletlerden elde edilen toplam gişe hasılatı 2,8 milyar TL’da kaldı. 2025’in 6 aylık izleyici sayısı, pandemi etkilerinin yaşandığı 2020’nin bile (16 milyon) gerisine düşerek son 10 yılın en düşük rakamı olarak tarihteki yerini aldı.
SEYİRCİNİN TERCİHİ ANİMASYON
Seyirci sayısı ve hasılat verilerinin bir sonucu olarak, 2025’in ilk yarısında Türkiye genelinde ortalama bir sinema bileti fiyatı ise 200 TL olarak hesaplandı. Sinemaya giden seyircilerin tercihi ise yerli yapımlar oldu. Özellikle aile ve animasyon türündeki filmlerin ezici üstünlüğü ve bu türdeki filmlerin haftalarca zirvede kalması, yılın ilk yarısına damgasını vuran en önemli gelişmeler olarak kaydedildi. Seyirci sayısındaki genel düşüşe rağmen, pazarın yapısındaki yerli film ağırlığı devam etti. Yılın ilk yarısında seyircilerin %61’i tercihini yerli yapımlardan yana kullanırken, yüzde 39’u yabancı filmleri izledi.
EN ÇOK İZLENEN 5 YERLİ FİLM
2024 yılının sonlarında vizyona girmesine rağmen, Rafadan Tayfa: Kapadokya, 2025’in ilk yarısında elde ettiği 1.6 milyonluk seyirci performansıyla listenin ilk sırasına yerleşti. Listenin ikinci sırasında yaklaşık 750 bin izlenme rakamına ulaşan aile filmi Sihirli Annem: Hepimiz Biriz yer alırken, onu sırasıyla ŞampİYOnlar (702 bin), Kardeş Takımı 2 (660 bin) ve Kutsal Damacana 5: Zombi (560 bin) takip etti.
DÜNYA TARİHİNDE BİR İLK
2025 yılının ilk yarısında ülkemizde sinema açısından 21. yüzyılın en düşük ilk yarı performanslarından biri yaşanırken, ABD başta olmak üzere globalde birçok pazarda 2025 ilk yarı toplam gişesi, 2024’ün aynı dönemine göre bir miktar artış gösterdi. Dünya genelinde en çok hasılata ulaşan filmlere baktığımızda tarihte ilk defa, bir yılın ilk yarısında en çok hasılat yapan film ABD yapımı değildi.
Sadece Çin’de değil, dünya genelinde birçok rekoru kıran animasyon Ne Zha 2, yaklaşık 2 milyar dolar hasılatla 2025’in ilk yarısında en çok hasılata ulaşan film oldu. İlk 5 şu şekilde sıralanıyor:
1 Ne Zha2 – 1,99 milyar dolar
2 Bir Minecraft Filmi – 954,9 milyon dolar
3 Lilo ve Stiç – 950,6 milyon dolar
4 Görevimiz Tehlike – Son Hesaplaşma – 563,9 milyon dolar
5 Ejderhanı Nasıl Eğitirsin – 466,3 milyon dolar
EN ÇOK İZLENEN 5 YABANCI FİLM
Yabancı filmler listesinde Bir Minecraft Filmi, 1 milyon seyirci barajını aşan tek yapım olarak listenin ilk sırasında yer aldı. İkinci sırada Kirpi Sonic 3 (618 bin) bulunurken, Lilo ve Stiç (297 bin) ile Ejderhanı Nasıl Eğitirsin (240 bin) filmleri de listede kendilerine yer buldu. Listenin beşinci sırasında ise Kaptan Amerika: Cesur Yeni Dünya (220bin) filmi yer aldı.
VİZYONDA NELER VAR?
Yılın en beklenen filmlerinden biri olan Superman, vizyondaki yerini aldı. Galaksinin Koruyucuları ve İntihar Timi ile süper kahraman sinemasına damga vuran James Gunn’ın yönettiği yeni Superman filmi, büyük bir tehlike ile karşı karşıya olan Superman’in hikâyesini konu ediniyor. David Corenswet’in ikonik Superman rolünü canlandırdığı filmde Superman, yine insanlığı ve dünyayı kötülerden kurtarmaya çalışıyor. Yapay zeka sanatçısı Alkan Avcıoğlu’nun imzasını taşıyan, tamamı yapay zeka ile üretilen ilk uzun metraj belgesel film olan Gerçek Ötesi öne çıkan yapımlardan. Haftanın yerli komedi filmlerinden Düğün Evi, imkânsız bir aşka tutulan bir adamın hikâyesini konu ediniyor. Kaptan Sabertooth: Kayıp Hazinenin Peşinde, animnasyon sevenler için iyi bir alternatif. Gerilim sevenler için ise yıllardır kötü bir ruh tarafından rahatsız edilen bir ailenin hikayesini anlatan Asla Bırakma vizyonda yer alıyor.