
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması devam ederken ihalelerdeki usulsüzlükler tek tek gün yüzüne çıkıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilen eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu‘nun da aralarında bulunduğu zanlılar hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından soruşturma sürüyor.
Soruşturma kapsamında tutuklanan şüpheliler tek tek itirafçı olurken İBB’deki rüşvet çarkı ve vurgunun boyutu ilk kez A Haber ekranlarında Gece Ajansı programında belgelerle ortaya çıktı. İBB AK Parti Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, İBB’de ihalelerde yapılan usulsüzlükler ve harcamaları tek tek belgeleri ile ele alarak son durumu paylaştı.
İBB AK Parti Meclis Üyesi Muhammet Kaynar : Bu verilerin tamamı Denetim Komisyonu çalışmaları sırasında tamamen İBB’nin verdiği resmi verilerdir. İBB, İETT ve İSKİ bunlar bağlı kuruluşlar oluyor ve 31 adet şirketi var. Altı yıllık dönemde 1 trilyon 132 milyar TL civarında bir harcama yapmış. İBB birçok bakanlıktan daha fazla bütçesi olan ve yatırım bütçesi olan bir kuruluş. Alttaki rakamlar İBB’nin kendisinin bütçelendirdiği rakamlardır toplamda 2024 sonu itibari ile 1 trilyon 171 milyar tl yapıyor. Yukarıdaki rakamlar ise İBB’nin harcadığı rakamlardır. Bunlar kesin hesapta gerçekleşmiş olan bütçedir. 1 trilyon 131 milyar 366 milyon TL harcama yapmış görülüyor.
A Haber – Ekran Görüntüsü
İBB’NİN BORCU 6 YILDA YÜZDE 704 ARTTI
CHP’de şu an ortada hiçbir şey yok diye yaygara koparılıyor. Komisyon raporunda var olan usulsüzlükleri söyledim. Bunun yanında Sayıştay raporları var. Sayıştay her yıl bir önceki yılı inceler ve raporunu yayınlar. En son 2023 raporunu yayınladı. 2024 raporunu henüz yayınlamadı 2023 raporunda onlarca ihalede usulsüzlük tespiti var ve o ihalelerdeki tespitleri ile ilgili şu an soruşturma konusunda olan dosyalardan bazıları Sayıştay raporlarında da geçen dosyaları. Mülkiye müfettişi raporlarında da usulsüzlük tespitleri var. Özellikle reklam ihaleleri ile ilgili süreç 2021 yılında başladı ve Mülkiye müfettişler tarafından incelenerek tevdi raporu olarak soruşturma konusu yapılması talep edildi müfettişler tarafından.
A Haber – Ekran Görüntüsü
“İETT’DE BU SAATTEN SONRA DAHA FAZLA YANGIN ÇIKACAK”
2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçtiğinde İETT dünyada en genç filoya sahip olan bir firmaydı. İETT araçlarının yaş ortalaması beş buçuktu. Rahmetli Kadir Topbaş zamanında 2 bin küsür sıfır otobüs alındı. Şu anda hiçbir yeni otobüs alınmadı sadece bir miktar Akia denilen otobüsler alındı fakat onlarda da çok büyük sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Otobüs filosu 11 buçuk yaşına geldi. Maalesef bu saatten sonra İETT otobüslerinde yangın olayları,yolda kalma olaylarına daha fazla şahit olacağız.