MANŞETLER

Hindistan, Pakistan savaşının perde arkası A Haber’de! Bölgede neler oluyor?

Hindistan ordusu dün gece saatlerinde Pakistan ve Pakistan’a bağlı Azad Keşmir bölgesindeki “hedeflere” karşı askeri operasyon başlattığını açıkladı. Pakistan ise Hindistan’ın 5 savaş uçağını ve 1 dronunu düşürdüğü duyurdu.

Hindistan’ın gerçekleştirdiği saldırılarda ölü sayısının 26’ya yükseldiği ve en az 46 kişinin yaralandığı belirtildi. Hindistan’da ise ilk belirlemelere göre en az 10 sivil hayatını kaybederken 29 kişi de yaralandı. Bölgede yaşanan gerilimi ve savaşı perde arkasını A Haber canlı yayınına katılan uzman isimler değerlendirdi.

CANLI ANLATIM

09:40 07 Mayıs 2025

NÜKLEER SİLAH VE ÇİN FAKTÖRÜ

DİPAM Başkanı Dr. Tolga Sakman: 2 tarafında elinde nükleer silah olduğunu biliyoruz. Hem Pakistan hem Hindistan’ın 160 civarında nükleer başlığı var. Bu rakamları söyleyebiliyoruz çünkü bunları resmi olarak açıklanmış rakamlardır. Burası dehşet dengesini bozuyor. Bir ülkenin nükleer silah kullanması diğerinin de doğrudan da kullanması anlamına gelir. İşte bu bütün dünyayı farklı bir yere getirir.

2 devletin de arkasında olan devletlere bakmak lazım. Pakistan’ın arkasında en büyük güç olarak Çin var. Çin, Pakistan ekonomik koridoru Çin için çok önemli ve çok değer veriyor. Bu yüzden Pakistan çok büyük yatırımlar yapıldı. Sadece ekonomik değil siyasi ve diplomatik yatırımlar da yapıldı.

NÜKLEER SİLAH VE ÇİN FAKTÖRÜ

09:25 07 Mayıs 2025

HİNDİSTAN KOZ OLARAK KULLANIYOR

ABD açıklamaları her zaman kendi çıkarına göre hareket eder. Trump’ın sözleri bugün böyle yarın başka olabilir. Nükleer silahları kullanman için değil caydırıcılık faktörü olarak düşünürüz. 2 nükleer gücün karşı karşıya gelmesi sıkıntılı bir konu. Çin kontrolü olduğu noktaya fırsattan istifade ederek girdi.

İngiltere buradan çıkarken yani Keşmir’den çıkarken kararı kendisine bırakıyor. Nüfusun çoğunluğu Müslüman olduğu için Pakistan’a geçmek istiyor Hindistan buraya müdahil oluyor ve bölgeyi işgal ediyor. Hindistan burada çizilen sınır hattını sürekli olarak ihlal ediyor ve sonrasında geri dönüyor. Hindistan burayı alternatif olarak elinde tutmak istiyor.

09:20 07 Mayıs 2025

İTİDAL ÇAĞRILARI REALİSTİK DEĞİL

Uluslararası ilişkiler uzmanı Yeliz Albayrak: Bölge 1947 yılında İngiltere’nin geri çekilmesinden sonra ortaya bıraktığı koskocaman bir sorun yumağı oldu. Burada İngiltere’nin sürekli çatışma hali oluşturacak bir politika ortaya koyduğunu görüyoruz.

Çin 1950’li yıllarda fırsattan istifade ederek bölgeye girip toprak işgali gerçekleştirdi. Buradaki ülkeler kendi çıkarları doğrultusunda zaman zaman Pakistan’a zaman zamanda Hindistan’a destek vermekte. Yapılan itidal çağrıları realistik değil. İngiltere’nin çekildiği yerlerde bu krizlere hep gebe bırakılmış görüyoruz.

İTİDAL ÇAĞRILARI REALİSTİK DEĞİL

08:45 07 Mayıs 2025

DIŞARDAN FİŞEKLEYENLER VAR

Bana göre yaşadıklarımız spontane gelişen bir iş değil. Bu süreci dışarından kurcalayan ve fişekleyen bir güç var. Olaylar ilk başladığında Pakistan bunun bir sahte bayrak operasyonu olduğunu ve sahanın uluslararası denetime açık olduğunu duyurdu. Hindistan tüm bunları görmeden geldi ve aralarındaki anlaşmaları iptal edileceğine kadar ileri gitti.

İşte Hindistan’ın bu adımları gerilimin yükseltildiği sürecin önünü açtı. Bunlar spontane değil bir güç tarafından sürecin tırmandırıldığı bir dönem yaşanıyor. 

08:35 07 Mayıs 2025

ENERJİ VE AÇLIK KRİZİ

Hindistan bu adımı ile bir ülkeyi hem açlığa hem de enerjisi krizine sürüklüyor. Bu anlaşma ile hem tehdit hem şantaj yapmaya çalışıyorsunuz. İşte bu yüzden Pakistan savaş sebebi sayıyor bu durumu. Bununla ilgili olarak tansiyon düşürülmeye çalışılacaktır.

Gündeme gelmedi ama İngiltere Hindistan ile 3 yıldır üzerinde çalışılan bir ekonomik anlaşama imzaladı. Hindistan ile ticaret arasında ticaret var. Hindistan kendi ülkesi içinde Çin’in demiryolu ve telekomünikasyon anlaşmaları iptal etti. Burada konvansiyonel savaştan farklı bir süreç var.

ENERJİ VE AÇLIK KRİZİ

08:30 07 Mayıs 2025

TOPRAK SAVAŞLARI ÇÖZÜLEMEZ

Uluslararası ilişkiler uzmanı Anar Aliyev: Burada önemli kırılmaya müsait fay hatları var. Dünya nüfusunun yarsından fazlası bu bölgede yaşıyor. Keşmir hattı bu yüzden çok önemli. Burada 3 milyarın üstünde nüfusu etkileyen olaylar var. Rusya-Ukrayna savaşı var ve bunlar toprak temelli savaşlar. Toprak temelli olan savaşları değil 24 saatte 24 yılda bile çözemezsiniz.

Toprak savaşları güçle, savaşla ve kaybedilen topraklar geri alınarak çözülür. Gazze savaşında toprak meselesidir. Batı Şeria, Gazze ve Doğu Küdüs özelinde Filistin devleti kurulmadığı sürece bu çatışma meselesi devam edecek.

TOPRAK SAVAŞLARI ÇÖZÜLEMEZ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu