
Kenenin virüsü verdikten sonra hastalık yapma süresinin 10 gün olduğu belirtildi. (İHA)
“HASTALIK YAPMA SÜRESİ 10 GÜN”
Kenelerin doğduktan sonra küçük sürüngenlerden virüsü alıp ömür boyu taşıyıcı yaşadıklarını belirten Prof. Dr. Sevinç, kene tarafından ısırıldıktan sonra ilk müdahalenin önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sevinç, “Bu kenelere elle vurmamak lazım. Çünkü vurulduğu zaman iyice içeri gömülür. Üzerine kolonya dökmemek lazım. Cımbızla çekmek gerekir. Eğer bunu yapamıyorsanız, bir sağlık kuruluşuna başvurup keneyi orada çektirin. Hastalık yapma süresi de aşağı yukarı 10 günü buluyor” diye konuştu.
Keneden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının spesifik bir tedavisi olmadığı belirtildi. (DHA)
“HASTALIĞIN SPESİFİK BİR TEDAVİSİ YOK”
Keneye ne kadar hızlı müdahale edilirse hastalık riskinin o kadar azaldığını ifade eden Sevinç, “Şikayetler baş ağrısı, halsizlik, ateş, ishal gibi durumlar şeklinde ortaya çıkar. Bu şikayetler varsa ‘aman nasılsa geçer’ gözüyle bakmayalım. Hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvuralım. Erken çıkartılırsa hasta etmiyor. Ama entübasyon süresini geçirirse mutlaka hasta yapar. Ama hastalığın spesifik bir tedavisi yok. Semptomatik bir tedavisi var. Ateşe, enfeksiyona, ishale karşı uygulanan yöntemler tercih edilir. Uygun bir ilaç da yok” dedi.
Uzmanlar keneyi yerinden çıkarırken çok dikkatli olunması gerektiği yönünden uyardı. (DHA)
“KENELERE ARI YA DA SİNEK MUAMELESİ YAPMAYIN”
KKKA’nın her vakada öldürücü olmadığını söyleyen Prof. Dr. Erkan Sevinç, “Covid’e yakalanan herkesi kaybettik mi? Bir kısmını kaybettik. Bu kenelere bir arı, bir sinek vesaire muamelesi yapmamak lazım. Sülün, keklik gibi hayvanlar keneler ile besleniyor. Bunların avcılığını belli bir süre döneminde özellikle yaz ve bahar aylarında engellemek gerekiyor” diye konuştu.
“LYME HASTALIĞI DA KENELERDEN GEÇİYOR”
Kenenin yalnızca KKKA hastalığına neden olmadığını belirten Prof. Dr. Sevinç, kenelerin taşıdığı bakterinin insanlara bulaşmasıyla oluşan bir enfeksiyonun da Lyme hastalığına neden olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Sevinç, “Lyme hastalığı özellikle çocukluk çağında başka hastalıklarla karışır. O nedenle takibi önemli, tanısı önemlidir. Özellikle menenjit ya da MS gibi başka hastalıklarla karışır. Lyme hastalığı nedeniyle yılda 80-90 kişi hayatını kaybediliyor. Bu da kenelerle geçen bir hastalık” dedi.