Farklı Saatlerde Sağılan Anne Sütü Karıştırılır Mı? Farklı Saat ve Günlerde Sağılan Süt Birleştirilir Mi? rs1


Emzirmenin bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişimini desteklediği, annesin ise sağlığını koruduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Günümüzde çalışan annelerin bebeklerini önerilen sıklıkta emzirememeleri anne sütü sağma ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Bu durumda farklı saatlerde sağılan anne sütü karıştırılır mı, farklı saat ve günlerde sağılan süt birleştirilir mi gibi sorular annelerin zihnini meşgul etmekte ve cevap aranan önemli konular haline gelmektedir.
Farklı Saatlerde Sağılan Anne Sütü Karıştırılır Mı?
Anne sütü bebeklere bağışıklık sisteminden sindirim sağlığına kadar sayısız fayda sağlarken annelerde de hormon dengesinin korunmasına, lohusalık depresyonunun azalmasına ve rahim toparlanmasına katkıda bulunmaktadır. Dolayısıyla emzirme bebeklerin büyümesi, gelişmesi ve bağışıklık kazanması için en değerli besin kaynağı olan anne sütünü bebeğe vermenin bir yolu iken diğer yandan da annelerde meme kanseri, yumurtalık kanseri gibi bazı sağlık risklerini azaltmaktadır. Ayrıca anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirmesi de emzirmenin en kıymetli faydalarından biridir.
Bebeklerin doğumdan sonra ilk 6 ay boyunca gün içinde ortalama 8 ila 12 kez emzirilmeleri önerilmektedir. Ancak günümüzde çalışan anneler iş yaşamlarının yoğunluğu nedeniyle bu emzirme periyodunu tam olarak uygulamakta zorlanabilmekte ve bu sebeple süt sağma yöntemine başvurmaktadır. Bunun dışında meme başı yaraları, bebeğin emmeyi reddetmesi, süt üretiminin artırılması gibi durumlar da anne sütü sağmanın önemli nedenleri arasında yer almaktadır.
Bu süreçte anneler sütleri farklı saatlerde sağabilmekte ve bu sütlerin karıştırılıp muhafaza edilmesinin doğru olup olmadığını araştırmaktadır. Farklı saatlerde sağılan anne sütü karıştırılabilir, ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır. Öncelikle her sağım sonrası elde edilen sütün mutlaka buzdolabında 4 derecenin altında soğutulması ve oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemesi gerekir. Soğutulmuş sütler, aynı sıcaklığa getirilerek birleştirilebilir. Örneğin, yeni sağılan ılık süt buzdolabındaki soğuk sütle direkt karıştırılmamalı, önce buzdolabında soğutulmalı ve ardından birleştirilmelidir. Böylece sütlerde bakteri üremesi riski en aza indirilmiş olacaktır.
Karıştırma işleminde hijyen kurallarına azami özen gösterilmeli, steril saklama kapları kullanılmalı ve sütler mümkünse tarih etiketleri ile saklanmalıdır. Sağılmış sütler, buzdolabında 3 ila 4 gün, derin dondurucuda ise 3 ila 6 ay kadar saklanabilmektedir.
Farklı Saat ve Günlerde Sağılan Süt Birleştirilir Mi?
İçerdiği antikorlar ve besleyici öğelerle bebeklerin pek çok hastalıktan korunmasına katkıda bulunan anne sütü anneyi de kanser gibi ciddi bir rahatsızlığa karşı korur ve rahatlatır. Ayrıca psikolojik açıdan da emzirmenin önemli faydaları bulunur. Bebeğine sütünü sağarak vermek durumda olan anneler ise sağımda bazı noktalara dikkat ettikleri gibi sütlerini muhafaza ederken de bebeklerinin sağlığını korumak açısından özenli olmalıdırlar.
Anneler en çok günün değişik saatlerinde ve farklı günlerde sağdıkları anne sütlerinin birleştirilmesi konusunda tereddüt yaşarlar. Farklı günlerde sağılan sütleri birleştirmek için sütlerin mutlaka aynı sıcaklıkta olması şarttır. Yeni sağılmış süt, buzdolabında en az birkaç saat soğutulduktan sonra bir önceki gün sağılan soğuk sütle birleştirilebilir. Ancak arada birkaç gün gibi büyük bir fark varsa eski süt önceki günlerin kullanım sırasına göre tüketilmeli ve bu sütle daha taze sütler karıştırılmamalıdır. Özellikle derin dondurucuda saklanan sütlerin çözülmesinin ardından yakın zamanlarda sağılmış bir süt doğrudan karıştırılmamalı ve dolaptan çıkan sütü ısıtmak yerine yeni sağılan sütün soğutularak birleştirilmesi yöntemi tercih edilmelidir.
Ayrıca sütleri karıştırma işlemi sırasında sterilizasyon çok önemlidir. Ellerin yıkanması, steril kaplar ve saklama poşetleri kullanılması hijyen açısından hayati önem taşır.
Tüm bu süreç çalışan annelerin bebeklerine en iyi besini sunabilmeleri açısından oldukça değerlidir. Düzenli olarak sağılmış sütlerin doğru koşullarda saklanması ve karıştırılması sayesinde bebekler, anneleri yanında olmasa dahi anne sütünden mahrum kalmamaktadır. Böylece anneler de iş hayatına devam ederken bebeklerine en iyi şekilde bakmanın huzurunu yaşayabilmektedir.