SON DAKİKA

Erteleme Alışkanlığı Nasıl Geçer? Erteleme Alışkanlığından Nasıl Kurtulunur?

Psikolojik ve çevresel etkenlerden zaman zaman olumsuz etkilenen bireylerde en sık görülen durumlar arasında erteleme alışkanlığı yer almaktadır. Aksayan programlar, sürekli bir gecikme, halledilmesi gereken yığılmış işler gibi durumlar sıklaşmaya başladıysa erteleme sendromu söz konusu olabilir. Hal böyle olunca bireyler erteleme alışkanlığından nasıl kurtulurum, erteleme alışkanlığı nasıl geçer sorularını araştırmaktadır.

Erteleme Alışkanlığı Nasıl Geçer?

Günlük hayatta yapılması gereken işleri ve aktiviteleri sürekli olarak sonraya bırakmak, kişide erteleme alışkanlığı geliştiğini göstermektedir. Erteleme alışkanlığı bir süre sonra kişiyi huzursuz ederek psikolojik olarak yıpranmasına ve iş rutinleri aksadığı için maddi zarar yaşamasına neden olmaktadır. Bu alışkanlıktan kurtulmak için uzmanların önerdiği bazı metotları sıralayabiliriz;

  • Yapılacaklar/yapılmayacaklar listesi hazırlamak
  • Baştan çıkarıcı unsurları göz ardı etmek
  • Eğlenceyi erteleyip işleri ilk sıraya almak
  • Küçük adımlarla yeniden rutin edinmek

Erteleme Alışkanlığından Nasıl Kurtulurum?

Günümüzde özellikle genç yaş kesimde sıklıkla görülen durumlardan biri de erteleme alışkanlığıdır. Bu durum kişinin eğitim, iş, sosyal ve aile hayatını oldukça olumsuz etkilemektedir. Erteleme alışkanlığından kurtulmak isteyen bireylerin, öncelikle onları ertelemeye iten yani yapılacak işleri iptal edip yöneldiği diğer aktiviteleri ekarte etmesi gerekir. Bu konuda başarılı olduktan sonra günlük, haftalık ve aylık rutinler belirleyip olabildiğince bu listeye uymalıdırlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu