YAZARLAR

DİLEK GÜNGÖR / Yeni bir faizsiz kazanç enstrümanı

Merakla beklenen gayrimenkul sertifikasıyla ilgili detayları dün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıkladı. Sertifikayla satılacak proje Başakşehir‘de yer alıyor. 5 etap yapılacak olan Damla Kent Projesi‘nin 1.540 konutluk kısmı için sertifika çıkarılacak. Talebe göre bu rakam artacak. Her sertifika 7.59 TL.
62 metrekarelik 1+1 daire için 631 bin 516 adet sertifika, 88 metrekarelik 2+1 daire için 863 bin 276 adet sertifika, 3+1 daire için 1 milyon 384 bin 916 adet sertifika, 4+1 daire için 1 milyon 833 bin 345 adet sertifika gerekiyor. Talep toplama 4 Ağustos’ta başlayacak. Sertifika 11 Ağustos’ta Borsa İstanbul’da işlem görecek.
Detaylara girmeyeceğim…
Ben konut finansmanında bundan sonra daha sık göreceğimiz modeli anlatmaya çalışacağım.
Malumunuz, gayrimenkul sertifikası küçük yatırımcılara gayrimenkul projelerine ‘topraktan girerek’ ortak olma imkânı sağlayan finansal bir araç…
Diyebilirsiniz ki, bir konut projesine de topraktan girebilirim. Elbette, ama hem peşinatınızın hem de bankadan onaylanacak bir kredinizin olması gerekiyor. Sertifika için ise kredi, peşinat, taksit hatta ara ödeme yapmanıza gerek yok. Elinizdeki küçük birikimleri sertifika toplayarak konuta dönüştürebilirsiniz. Dilediğiniz ve bütçeniz kadar sertifika alabilir, projeye ve yatırıma aldığınız pay kadar ortak olabilirsiniz. Ev sahibi olmak isteyip de elinde yeterli nakit para olmayanlar için önemli bir fırsat… Küçük birikimlerinizle sertifikayı ilk halka arzdan başlayıp, sertifika borsada işlem gördüğü süre boyunca toplayabilirsiniz. Yeterli sertifikaya ulaştığınızda belirlediğiniz evi alabilirsiniz. Ya da gayrimenkulün değer artışından faydalanabilirsiniz. Yani inşaat başladıktan sonra gayrimenkulün değeri artmaya başlayacağı için istediğiniz zaman elinizdeki sertifikaları Borsa İstanbul’da satıp kazanç da sağlayabilirsiniz.
Aklınıza sertifika değer kaybederse diye bir soru gelebilir
Elbette gayrimenkul sertifikası da tıpkı Borsa İstanbul’da işlem gören diğer menkul kıymetler gibi, arz-talep dengesi ve genel piyasa koşullarına bağlı olarak fiyat dalgalanmaları yaşayabilir. Ancak sertifika somut bir gayrimenkul projesinin payını temsil ettiği için değeri düşse de proje bitiminde kaç sertifikayla ne alacağınız bellidir. Burada bir parantez de açmak istiyorum. Sertifikada oluşabilecek fiyat dalgalanmaları için Emlak Konut GYO ciddi bir fon (halka arz büyüklüğünün % 5’ine kadar) ayırmış durumda… Dolayısıyla olası bir fiyat dalgalanmasına karşı yatırımcıyı koruyacak. Projenin 4 yılda tamamlanması öngörülüyor.
Gecikirse ne olacak, diyebilirsiniz.
Bir kere TOKİ ve Emlak Konut gibi devletin iki büyük kurumu ile SPK güvencesinde bir sistemden bahsediyoruz. Projede olası bir gecikme durumunda yatırımcının mağdur olmaması için İzahname’de belirtilen koşullarda kira getirisine denk gelen bir tazminat ödenmesi de taahhüt ediliyor.
Velhasıl, akıllarda soru işareti yaratabilecek bütün alanlarla ilgili adımlar atılmış… Gayrimenkul sertifikasının, faizsiz kazanç sağlayan bir sermaye piyasası aracı olması nedeniyle, faiz hassasiyeti olan vatandaşlar açısından da Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başladığı takvime paralel çıkarılması nedeniyle mevduat sahibi vatandaşlar açısından da cazip bir enstrüman olacağını düşünüyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu