GÜNDEMMANŞETLER

CANLI | Etnospor Kültür Festivali için geri sayım! Bilal Erdoğan A Haber’de soruları yanıtlıyor | “1 milyondan fazla katılım bekliyoruz”

İstanbul Atatürk Havalimanı‘nda 22-25 Mayıs’ta düzenlenecek 7. Etnospor Kültür Festivali‘nin öncesinde etkinliği için geri sayım başladı.

BİLAL ERDOĞAN DETAYLARI A HABER’DE!

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan A Haber’e konuk olurken Etnospor Kültür Festivali ve Konfederasyonun gençliğe yönelik çalışmalara ilişkin soruları yanıtlıyor.

Bilal Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

İlk başladığımızda Anadolu’nun geleneksel sporlarını yansıtmayı hedeflerken, uluslararası yönünü de güçlendirmeye çalıştık.

Etnospor ile kültürel etkileşimi sağlıyoruz. Toplumun yarısından fazlası spora uzak. Etnospor festivali herkese hitap ediyor. Kültürel değerlerimizi yeni nesile aktarmalıyız. Yani biz bunu 2015 yılında Kırgızistan’da kurduk. Dünya göçebe oyunlarının partner organizatörü olarak da görev yaptık. O günden bugüne bütün dünya göçebe oyunlarını organizasyonunda da görev aldık ama tabii ki biz bunu büyütmeye devam ettik.

100’ÜN ÜZERİNDE ÜLKEDEN SPORCU KATILIYOR

Çünkü geleneksel sporlar dediğimiz zaman sadece Anadolu’dan veya Türk dünyasından ibaret bir meseleden bahsetmiyoruz. Gerçekten bütün dünyanın kültürel renkliliği aslında geleneksel sporlarda karşılığını buluyor. Dolayısıyla şu anda bizim 27 ülkeden 42 üyemiz var. Bunlar federasyon olanlar var, dernek olanlar var. Vesaire hedefimiz aslında 50-60 ülkeye önümüzdeki 35 yıl içerisinde ulaşıp ulaşmak. Zaten bizim her yıl düzenlediğimiz Etnospor forumlarımıza 60 ülkenin üzerinde katılım oluyor.

Evet, dünya göçebe oyunlarına yüzün üzerinde ülkeden sporcu katılıyor. Dolayısıyla dünya geleneksel sporları dediğimiz zaman gerçekten 100 ülkenin üzerinde bir dünyadan bahsediyoruz. Şimdi işin felsefesi aslında dünyanın bu kültürel renkliliğini yaşatmaya devam etmek neden? Yani 200 yılı aşkın bir batı medeniyetin hegemonyası var. Dünyada ve kültürel bir benzeşme yani globalleşme de diyorlar. Küreselleşme diyorlar. Dünya büyük bir köye dönüyor diyorlar ama bu olurken görüyoruz ki insanların daha çok birbirine benzemesini hedefleyen sanki bir akıl işliyor.

Bu kimi yerde kapitalist ekonominin insanları biraz böyle müşteri gözüyle bakması ve egemen toplulukların kendi ürünlerini bütün dünyaya satmaya çalışması gay gayesinden de kaynaklanıyor ama öbür taraftan da tabii ki batı kültürünün kendini başka kültürlerden daha üstün gördüğü bir yaklaşımın da buna sebep olduğunu söyleyebiliriz. Burada diyoruz ki dünyanın bütün kültürleri, saygın bütün kültürleri. Kendi toplumlarında kendi coğrafyalarında, ülkelerinde yaşamayı, öz güvenle yaşamayı hak ediyor ve bu çok saygın bir şey. Onu sağlamamız için insanların kendine ait olanı komplekssiz bir şekilde sunabilmesini de sağlamamız gerekiyor. Bunun ortamında hazırlamamız gerekiyor. Sporlar böyle bir alan.

1 MİLYONUN ÜZERİNDE KATILIMCI BEKLİYORUZ

Kültürel sporları yaşatmak için uğraşıyoruz. Batı ülkeleri de aslında buna çok saygı gösteriyor. Dünya barışına da katkı sağlayacak bir şey.

Etnospor’a katılım ücretsiz ve 27 ülkede 42 üyesi var. Binicilik kimliğimizin bir parçası. Merhamet bizim sporumuza da yansımış. Festivale 400 bin öğrenciyi getirmek istiyoruz. Festivale 1 milyonun üzerinde katılımcı bekliyoruz.

7’DEN 70’E HERKESE HİTAP EDEN FESTİVAL

Gerçekten yediden yetmişe herkese hitap eden bir festival. Yani burada yaşı ileri olan insanlar nostalji yapma fırsatı bulmuş oluyor.

Ne zamandır görmemiştim, ne zamandır at binmemiştim, ne zamandır bu el sanatları nasıl yapıldığını görmemiştim. Bunu işte benim filanca dedem anlatırdı. Yapardı falan gibi böyle mirası ait çok fazla ögenin olduğunu görecekler ama çocuklar için de çok fazla eğlencenin olduğu bir mekandan bahsediyoruz. Hanımlar için çok fazla eğlencenin el sanatlarının bir çok yeme içme alanlarının olduğu. Mesela Özbek pilavını milletin gözünün önünde büyük tencerelerde yapıyorlar. Hanımlar bakıyor, ne koydun onu ne de 10’a çıkarttın falan böyle sorular gerçekten çok keyifli bir alan.

GELENEK AİLEDE BAŞLAR

Tabii bu sene aile yılı. Aile yılı olmasını ben özellikle çok çeşitli vesilelerle vurguluyorum. Aile yılı olduğu için de gelenek ailede başlar temasıyla organize ediyorsunuz.

2025 Cumhurbaşkanımız tarafından aile yılı ilan edildi. Bunun bir çok sebebi var aslında. Onları da ayrıca belki konuşmak lazım ama aile yılı vesilesiyle biz buna gelenek ailede başlar dedik. Çünkü gerçekten gelenek hani biz sonuçta ne diyoruz? Bir milletin kimliğinin korunmaya ihtiyacı var. Kültürünün korunmaya ihtiyacı var.

ADETLERİMİZİ YENİ NESİLLERE AKTARMAMIZ LAZIM

Biz Türkiye açısından konuşacak olursak kendi kimliğimizi yani bizi biz yapan neler varsa yani kendimize ait hasletlerimiz, huylarımız var. Gelenek göreneklerimiz var, adetlerimiz var, bunları yeni nesillerimizi aktarmamız lazım, az önce bahsettiğim o felsefenin parçası olarak ülkemiz için kıymetli değerli. Kimliğimizi kaybederek kendimize ait bir gelecek kuracağımızı nasıl düşünebiliriz? Evet yani biz mesela ok atıyoruz değil mi? Ok atarken nasıl ki çekmeniz gerekiyor, kiriş diyoruz biz ona. Çekiyorsunuz geri ondan sonra ileri güçlü bir şekilde gidebiliyor. Yani geçmişinden cesaret almayan, geçmişinden ilham almayan, geçmişinden güç almayan herhangi bir geleceğe yürüyüşün olamayacağını ben düşünüyorum.

Bunu anlattığımız zaman insanlar takdir ediyor. Bu bölgede de İstanbul Havalimanındaki alanda çok geniş bir alanda geleneksel sporlarımız elbette olacak. Bizim yağlı güreşimiz, ciritimiz, kuşak güreşimiz aba güreşimiz, atlı okçuluğumuz hedef okçuluğumuz, menzil okçuluğumuz bunların hepsi olacak.

ZENGİN KÜLTÜRÜ SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

Biz sadece nostalji peşinde değiliz. Sadece geçmişin peşinde değiliz. Biz nesillerimizin geleceğe bu ilhamla bu renklerle, bu karakteristikle yürüyebileceğini daha güçlü bir şekilde yürüyebileceğine inanıyoruz. Yani bir insan benim ne kadar şanlı bir tarihim var, ne kadar derin köklerim, ne kadar zengin bir kültürüm var diye düşünse bu o insanı güçlü yapmaz mı? Tabi ki bunu sağlamaya çalışıyoruz.

Anadolu’nun önemli ustaları orada işte bakır işçiliğini veyahut da ebru ustaları.. Orada yaparken gösterebilecek bazılarını deneyimleme fırsatı bulabilecek isteyenler alıp evin e götürebilecek. Onun dışında mutfağımızdan bahsediyoruz. Özbek pilavının yanında keşkeğimiz, mantımız özellikle yaygın bir şekilde.

Biz sporlarda yeni bir paradigma oluşturmaya çalışıyoruz. Çünkü yaptığımız araştırmalar şunu gösteriyor, toplumun yarısından fazlası sporları ne yapıyor, ne takip ediyor yani biz hani sanıyoruz ki herkes futbol seyreder, herkes futbol oynar falan gibi bir şey değil. Özellikle gençlerde aslında ciddi bir miktarda toplumun özellikle hanımlarda daha yüksek bir kesim. Spordan mesafeli spora uzak. Şimdi geleneksel sporlarla araladığımız bu pencere aslında spordan uzak insanların sporu hem takip etmesi hem icra etmesi için yeni bir fırsat sunuyor.

BÜTÜN DÜNYA İÇİN BİR FIRSAT

Biz gerçekten okullara gidiyoruz, at bindiriyoruz, ok attırıyoruz, kuşak güreşi oynatıyoruz veyahut da işte bir de geleneksel oyunlar var. Tabii mangala gibi vesaire 19 taş gibi onları oynatıyoruz. Çocuklar şimdi işte diyoruz ya ekran bağımlılığından bu çocukları nasıl kopartacağız, bu çocukları nasıl dışarı çekeceğiz? Onun için yeni bir fırsat, yeni bir konsept, yeni bir kültürel teması olan bir renklilik. Bunun da bir fırsat olduğunu ve sadece bizim için değil bütün dünya için bir fırsat olduğunu düşünüyoruz.

FENERBAHÇE’YE BAŞKAN ADAYI OLACAK MI?

Hayır aday değilim. Tabii ki daha iyi yönetilsin istiyorum.

Ayrıntılar geliyor…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu