Buzdan zehir

Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, özellikle içeceklere konulan ve uygun koşullarda depolanmayan buzlardan kaynaklı olarak ortaya çıkabilecek, besin zehirlenmeleri hakkında bilgi verdi. Önemli uyarılarda bulundu…
ZARARLI MİKROORGANİZMALAR
Buzun da bir besin olduğunu ve zararlı mikroorganizmaları barındırabileceğini vurgulayan Yiğit, “Son zamanlarda soğuk içecek tüketiminin artması ile birlikte besin zehirlenmelerinin yanı sıra buz zehirlenmeleri ile de karşılaşmaktayız. Buz da bir besindir ve zararlı mikroorganizmaları barındırabilir” dedi.
ÇIPLAK ELLE BUZ KOYMAYIN
Buz dondurulurken kullanılan su temiz değilse, buzlar bardaklara konulurken çıplak el ile dokunuluyorsa ve buzlar uygun koşullarda depolanmıyorsa zararlı mikroplar için de bir yaşam alanı haline gelebildiğini söyleyen Yiğit, “Buzların çözdürülüp tekrar dondurulmaması ve buz yapımı için temiz su kullanılması gerekir” dedi.
ÇÖZDÜRÜP TEKRAR DONDURMAYIN
BUZLARIN, hijyen koşullarına uygun olarak depolanması gerektiğini söyleyen Yiğit, “Buz kullanılırken, buzların çözdürülüp tekrar dondurulmadığından ve temiz sudan yapıldığından emin olunması gerekir. İşletmeler, buz yapmak için kullandığı makinelerin temizliğine özen göstermeli. Evde ise buz kalıplarını temizlerken koku oluşmaması için karbonatlı su kullanılabilir” dedi.
BULANTI VE KARIN AĞRISI YAPIYOR
Besin zehirlenmelerinin bozulmuş besinin tüketiminden birkaç saat veya birkaç gün sonra ortaya çıkabildiğini belirten Yiğit, buz zehirlenmesinin belirtilerini şöyle sıraladı: “Besin zehirlenmelerinde sıklıkla mide bulantısı, karın ağrısı, ishal gibi semptomlara rastlanır. Besin zehirlenmelerinde vücudun kaybettiği sıvıyı yerine koymak ve düşük yağlı beslenmek önemlidir. Buzun da bir besin olduğu, hijyen koşullarına uygun olarak depolanması ve tüketiciye sunulurken dikkatli olunması gerektiği unutulmamalı. Çünkü buz zehirlenmesi de aynı belirtilerle ortaya çıkıyor” dedi.