BEŞİKTAŞFENERBAHÇEGALATASARAYGÜNDEMSPORTRABZONSPOR

Biz bir vakıf medeniyetiyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Vakıflar Haftası Kutlaması programında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, birçok vakıf eserinin tekrar ihya ve inşa edildiğini kaydederek, “2002’de 46 eser restore edilmişken 23 yılda 5 bin 927’ye ulaşmıştır. 12.3 milyarlık kaynak kullanılmıştır bu çalışmalarda” dedi. Aile Yılı’na yönelik açıklamalarda da bulunan Erdoğan, “Evliliğin zorlaştırılmasını asla doğru bulmuyoruz. Evliliğin kolaylaştırılması, teşvik edilmesi, önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Bu konuya önem, öncelik vermemiz gerekiyor” vurgusunu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan şu açıklamalarda bulundu:

2 YILDA 166 ESER RESTORE EDİLDİ
Son 2 yılda 166 vakıf kültür varlığı restore edildi. Ecdat yadigârı topraklarda 40 çalışma başarıyla nihayete erdirildi. 2002’de 46 eser restore edilmişken, 23 yılda 5 bin 927’ye ulaşmıştır. 12.3 milyarlık kaynak kullanılmıştır bu çalışmalarda.

101 ESER HİZMETE AÇILDI
Türkiye’de ve yurtdışında son bir yıl içinde restorasyonu tamamlanan 101 vakıf eserimizin toplu açılışını gerçekleştiriyoruz. Tokat’taki Gök Medrese’mizin, Gaziantep’teki Kurtuluş Cami’mizin, Lefkoşa’daki Selimiye Cami’mizin ve Arnavutluk’taki İşkodra Cami’mizin açılış törenlerini hep birlikte icra edeceğiz. Titiz bir restorasyon sürecinin ardından hizmete alınan bu eserler ülkemiz, milletimiz ve gönül coğrafyamızdaki dostlarımız için hayırlı, uğurlu olsun.
Vakıflar Haftamızın bu yılki teması ‘Vakıf ve Aile’ olarak belirlendi. Bu önemli haftanın medeniyetimizin iki taşıyıcı sütunu olan vakıf ve aile ekseninde idrak edilmesini fevkalade isabetli bulduğumu burada öncelikle söylemek isterim.

EVLİLİK ZORLAŞTIRILMAMALI
Mehir Vakfımız 81 ilimizde 20 bini aşkın gencimize düğün ve çeyiz desteği verdi. 2025 Aile Yılı’nda Aile ve Gençlik Fonu ile yuva kuracaklara desteğimizi artırdık. Doğum yardımı ödemesinde ciddi oranda artışa gittik. Dijital medya etkisi ile toplumdaki yanlış algı ve alışkanlıklarla mücadele içindeyiz. Evliliğin zorlaştırılmasını asla doğru bulmuyoruz. Evliliğin kolaylaştırılması, teşvik edilmesi, önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Bu konuya önem, öncelik vermemiz gerekiyor. Açılış öncesinde açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da sadece 6 Şubat asrın felaketi sonrası hasar gören 377 vakıf kültür varlığının onarıma alındığını, bu çalışmaların halen devam ettiğini söyledi.

MEHİR VAKFI’NA YILIN VAKFI ÖDÜLÜ VERİLDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yılın Vakfı ödülünü Mehir Vakfı’na verdi. Erdoğan, “Görüyorsunuz, karı koca büyük bir hizmeti veriyorlar. Şimdiye kadar 16 bin kişiyi evlendirmişler. Mütevelli heyetine başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı. Mehir Vakfı Mütevell Heyeti ile birlikte bir aile fotoğrafı çekildi.

4 CANLI BAĞLANTIYLA 101 ESERİN AÇILIŞI YAPILDI
Vakıflar Haftası Kutlaması programı kapsamında 4 bölgeden canlı bağlantı yapıldı. Bağlantı yapılan 4 bölge Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Selimiye Camii, Arnavutluk İşkodra Camii, Tokat Gök Medrese, Gaziantep Kurtuluş Camii oldu. 4 canlı bağlantı ile birlikte toplamda 101 tarihi eserin açılışı gerçekleştirildi.

KKTC’DEKİ AÇILIŞA TATAR DA KATILDI
KKTC’deki Selimiye Camii’nin açılışına KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da canlı bağlantıya katıldı. Tatar, “Burada 40 yıl önce Kıbrıs Türk’ünün mücadelesi için bir miting yapılmış ve adım atılmıştır. Bu Selimiye Camii’nin açılması ile Kıbrıs Türk’ü yeniden ihya olmuştur” dedi.

AKSU: BİRÇOK VAKIF ESERİ RESTORE EDİLDİ
Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, yürütülen çalışmalar kapsamında pek çok tarihi eserin restore edilerek yeniden açıldığını belirterek, Başkan Erdoğan’ın açılışını yaptığı 101 eserin de bunlara örnek olduğunu belirtti. Aksu, “Bu eserleri bugün yeniden hayata kazandırmanın sevinci içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

KUŞ EVİ MAKETİ HEDİYE EDİLDİ
Erdoğan’a Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ve Vakıflar Genel Müdürü Aksu tarafından Üsküdar Valide-i Cedid Camii’nde bulunan kuş evinin birebir maketi hediye edildi.

TARİH YENİDEN HAYAT BULDU
Vakıflar Haftası dolayısıyla Başkan Erdoğan, Türkiye dahil farklı noktalarda tamamlanan 101 eserin video konferansla açılışı açılışını gerçekleştirdi. Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla son bir yıl içinde restorasyonunu tamamlayarak ihya ettikleri, aralarında İstanbul Süleymaniye Külliyesi Darüşşifası, Diyarbakır Peygamberler Mezarlığı, Lefkoşe Selimiye Camii, Hatay Caferiye Mescidi, Bosna-Hersek Opiyak Tekkesi, Tokat Gök Medrese ve Arnavutluk İşkodra Camii gibi abide eserlerin de bulunduğu 101 eseri bugün yeniden hayata kazandırmanın sevinci içinde olduklarını söyledi.

Açılışı yapılan eserler arasında Tokat’ta Anadolu Selçuklu döneminde inşa adilen Gök Medrese de ziyarete açıldı. Tokat’ta 2020 yılında restorasyonuna başlanan ve 5 yıl süren titiz çalışmanın ardından yenilenen Gök Medrese, kapısını ziyaretçilere açtı. Anadolu Selçuklu döneminin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Gök Medrese’nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Beştepe’den video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremlerde kubbesi ve minareleri yıkılan, Gaziantep’in önemli tarihi yapılarından Kurtuluş Camii de restorasyonunun ardından yeniden ibadete açıldı. İlk olarak 1892’de Valide Meryem Kilisesi olarak yapılan, bir süre cezaevi olarak kullanıldıktan sonra 1960 yılında camiye dönüştürülen tarihi yapının restorasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce tamamlandı. Açılışı yapılan eserler arasında İstanbul Süleymaniye Külliyesi Darüşşifası, Diyarbakır Peygamberler Mezarlığı da yer aldı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu