SAĞLIK

Balıklama atlamayın felç kalabilirsiniz!

Yazın serinlemek için suya girmek keyifli olsa da büyük riskler taşıyor. Özellikle sığ sulara balıklama atlamak, omurga kırıkları ve felçle sonuçlanabilir. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ağırman, bu tür ciddi yaralanmaların yaz aylarında belirgin şekilde arttığına dikkat çekti.

HAYATİ TEHLİKESİ VAR
Özellikle gençlerin gösteriş amacıyla yaptığı yüksekten balıklama atlamaların ciddi riskler taşıdığını vurgulayan Doç. Dr. Ağırman, “Yaz geldiğinde göl, deniz ve havuzlar serinlemek için tercih ediliyor ama bir anlık dikkatsizlikle hayat tamamen değişebiliyor” dedi. Zeminin ya da derinliğin bilinmediği ortamlarda balıklama atlamaların yarattığı riski Doç. Dr. Ağırman, şöyle anlattı: “Omurga kırıklarına, omurilik yaralanmalarına ve felce neden olabiliyor. Hatta soluk almayı sağlayan diyafram siniri de etkilenirse hayati tehlike dahi oluşabilir” dedi.

OMURİLİK HASARINA YOL AÇIYOR
BİLİNMEYEN zeminlere balıklama atlamanın en büyük tehlikesinin kafanın sert zemine çarpması olduğunun altını çizen Doç. Dr. Ağırman, “Bu durum boyun omurlarında kırığa ve omurilik hasarına yol açabilir. Önlenemez bir felç tablosuna dönüşmemesi için tedbir şart” diye konuştu.

İLK MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ
DOÇ. Dr. Ağırman, olası bir travma anında ilk müdahalenin çok önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Eğer böyle bir durum yaşanırsa öncelikle hastayı güvenli bir şekilde sudan çıkarmak ve boyun bölgesini kesinlikle hareket ettirmemek gerekir. Mümkünse boyun sabitlenmeli ve acil sağlık hizmetlerine başvurulmalıdır. Bilinçsiz müdahaleler felç tablosunu daha da ağırlaştırabilir.”

TEKERLEKLİ SANDALYEYE MAHKUM OLMAYIN
KALABALIK gruplarda birbirlerine özenip yüksek yerlerden atlayanların daha da büyük risk altında olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ağırman, “Saniyeler içinde alınan bir karar, hayatlarının geri kalanını tekerlekli sandalyede geçirmelerine neden olabilir. Bu yüzden mutlaka zemini ve derinliği bilmeden atlamamaları gerekiyor” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu