
GELECEĞİN POLİTİKALARI
Göktaş, “Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz başkanlığında Nüfus Politikaları Kurulu oluşturuldu. Aile Enstitüsü de kuruldu. Demografik değişimlere karşı stratejik adımlar atıyoruz. Doğurganlığı destekleyen yapısal çözümler geliştiriyoruz. Kadın, çocuk, engelli, yaşlı, gazi ve şehit yakını gibi her kesimi kapsayan araştırmalar planlıyoruz. Aile yapısını etkileyen sosyal riskleri önceden tespit ediyoruz. Sosyal politika üretirken sahaya dayalı hareket ediyoruz. Geleceğin aile politikalarının temelini atıyoruz” dedi.
EVLİLİK KREDİSİNDE ARTIŞ HAZIRLIĞI
Aİle ve Gençlik Fonu kapsamında 140 bin 313 genç çiftin başvuru yaptığını ve 93 bin 24 kişinin Bakanlığın eğitim ve danışmanlık hizmetinden yararlandığını belirten Göktaş, “Krediden faydalanabilmek için eğitim alınması ön şart. Başvurusu onaylanan çiftlere 2 yılı geri ödemesiz, 48 ay vadeli faizsiz 150 bin lira kredi desteği sağlıyoruz. Bu imkândan daha fazla gencimizin istifade edebilmesi için iyileştirme yapacağız. Kredi miktarında da artış için çalışıyoruz” bilgisini paylaştı.
‘KOMŞU ANNE’ UYGULAMASI BAŞLIYOR
Aile Yılı çalışmaları kapsamında Bakanlık ve UNICEF iş birliğinde ‘Komşu Anne’ projesi için pilot çalışma yürüttüklerini açıklayan Göktaş, projeyi şöyle özetledi.
Komşu Anne Projesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından standartları belirlenen bir bakım modeliyle hayata geçecek. Milli Eğitim Bakanlığı Halk Eğitim Merkezlerinden çocuk bakım eğitimi alan kadınlar komşu anne olabilecek.
Çocuk bakımını gerçekleştirecek kadınlar, kendi evinde en fazla 5 çocuğa ücretli ve düzenli bakım hizmeti verebilecek. Ebeveyn ile komşu anne arasında ücret, saat, yemek ve tatil günleri gibi konuları belirleyen yazılı sözleşme yapılacak.
Bakıcılar aracılığı ile çocuk bakımının ev ortamında nitelikli gerçekleştirilmesini sağlayacak yeni sistem, bir alternatif olarak sunulacak.