ABD’li dev Türkiye’yi ‘yatırım yapılabilir’ ilan etti

Türkiye’de araç muayene ihalesini 1.72 milyar dolarla kazanan girişimde yer alan ABD’li dev Opus, yatırım için kolları sıvadı. CEO Geilen, “Büyüme potansiyeli çok yüksek bir ülke, burayı yatırım yapılabilir ülke olarak değerlendirdik” dedi
Türkiye ekonomisine gelen son dönemdeki en büyük dış yatırımı yapan ABD‘li araç muayane devi Opus‘un CEO’su Lothar Geilen, ülkenin geleceğine güvendiklerini, cazip bir pazar olduğunu belirterek, “Başka coğrafyalara baktığımızda iş yapmak daha zor. Türkiye’de refah seviyesi arttığı için araçlar da daha yeni… Büyüme potansiyeli çok yüksek bir ülke… İhale sistemi adil ve şeffaftı. Burayı yatırım yapılabilir ülke olarak değerlendirdik” dedi.
Geçtiğimiz şubat ayında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın açtığı 20 yıl süreli ve iki bölgeyi kapsayan araç muayene istasyonları ihalesini 1.72 milyar dolarla kazanan MOI Ortak Girişim Grubu’nda yer alan Opus’un CEO’su Lothar Geilen, SABAH’a açıklamalarda bulundu. ABD’de 28 eyalet, Güney Amerika, Filipinler’de araç muayene istasyonlarını yönettiklerini, toplam yılda 30 milyon araç denetlediklerini söyleyen Geilen, Türkiye’de 20 milyona yakın aracın muayene edildiğini, yıllık bu sayıda yüzde 6-8 artış beklediklerini belirterek, “Türkiye’nin bugün de gelecekte de büyük pazar olduğuna inanıyoruz” mesajı verdi.
2027’DE 249 İSTASYON
Şu anda arazi edinimi ve teknoloji yatırımlarına odaklandıklarını belirten Geilen, “15 Ağustos 2027’de araç muayene işini biz yapıyor olacağız. Şu anda 216 istasyon var. Biz 2027’de 249 istasyonla operasyona başlayacağız. Toplam yatırım miktarımız ihale bedeliyle birlikte 2.5 milyar doları bulabilir” dedi.
15 DAKİKA BEKLEME SÜRESİ
Geilen, bulut sistemiyle her türlü datayı güvenli şekilde toplayıp işleyeceklerini, rezervasyon sistemini verimli hale getireceklerini, düzgün dağılımlı randevu sistemiyle muayene öncesi bekleme süresini 15 dakikaya indirmeyi hedeflediklerini anlattı. Geilen, muayene istasyonlarının içindeki trafik kaosuna engel olacaklarını, evrakları da online sistemden isteyeceklerini, böylece sürücülerin araçtan inmeden işlerini halledebileceğini vurguladı. Geilen, sayıları artan elektrikli araçlar ile sürücüsüz araçların muayeneleri için de sistemleri kuracaklarını söyledi.
AKADEMİ KURMAYI PLANLADIK
OPUS’un CEO’su Geilen, personele eğitim vermek için akademi kuracaklarını belirterek, “Başlangıçta 2 haftalık eğitimler planlıyoruz. Bu eğitim süreci sürekli olacak. Temel teorik eğitimleri online yapacağız. Pratik eğitimleri de demo istasyonlar üzerinde vereceğiz” dedi.
AFETTE SAHRA HASTANESİ OLACAK
METGÜN temsilcisi Murat Özden de 15 Ağustos 2027’de bütün istasyonları kurmak için yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirterek, bütün istasyonların ‘green’ olacağını, çatılarına güneş paneli koyacaklarını söyledi. İstasyonların afet anında sahra hastanesine dönüşeceğini söyleyen Özden, sıfır atık prensibiyle çalışacaklarını da vurguladı. Ortak Girişim Grubu’nun diğer ortağı İtversia’nın temsilcisi Carlos Martinez Agudo ise İtalya’da yılda 1 milyon araç muayenesi gerçekleştirdiklerini, Türkiye’deki operasyona bilgi ve yazılım teknolojileri desteği yapacaklarını anlattı.