FETÖ’nün ‘Yapay Zekâ’ sinsiliği!

15 Temmuz hain darbe girişiminin 9. yılında, gerek FETÖ‘yle gerekse legal görünümlü illegal yapılarla mücadelenin önemini bir kez daha teyit ettik. Teyakkuzda olmanın gerekliliğine, “15 Temmuz Hafızasını” canlı tutmanın hayati rolüne değindik.
Şimdi, FETÖ diasporası ile örgütün iflah olmaz unsurlarının kullandığı yeni araçlara odaklanma zamanı. Unutmayalım ki… FETÖ, dijital mecraları örgütlü, sistematik ve çok katmanlı şekilde kullanan sofistike bir yapı olarak dikkati çekmişti. Özellikle darbe teşebbüsü bastırılınca iç ve dış kamuoyunu etkilemek, sözde tabanına mesaj vermek için sosyal medyayı, haber sitelerini, sahte akademik yayınları ve forumları psikolojik harp aracı olarak sahaya sürmüştü.
Öyle ki… Türkiye‘de ve çoğunluğu yurtdışında kurulu haber siteleriyle örgüt lehine haberler üretildi.
Wikipedia gibi herkesin katkı yapabildiği platformlara sistematik olarak yanıltıcı içerikler yüklendi.
Türk devleti ve Cumhurbaşkanı hakkında olumsuz veya yönlendirilmiş ifadeler eklendi.
X başta olmak üzere sosyal medyada bot hesaplar ve organize topluluklar aracılığıyla FETÖ lehine trend konular oluşturuldu.
***
Gelelim meselenin bam teline…
“Sü (asker) uyur, FETÖ uyumaz” misali örgüt, bu kez yapay zekâ ağlarına yüklenmekte!
FETÖ gibi yapıların, yapay zekâyı dezenformasyon amacıyla kullanmaya başladığı artık bir gerçek. Bu sinsi kurguları, özellikle internete açık ve kontrolsüz sistemlerde daha belirgin hal almakta.
Yani… Yapay zekâ sistemleri, kasıtlı ve sistematik çarpık bilgi yüklemesi yoluyla FETÖ’cüler tarafından manipüle edilmekte.
FETÖ’nün malum dış unsurları son dönemde neler mi yapmakta?
1- Veri Zehirlemesi: İnternetteki açık kaynaklı bilgi havuzlarına (Wikipedia, sosyal medya, bloglar, haber siteleri) kasti olarak yanlış veya mağduriyet algısı yaratan içerikler yüklenmekte. Bu içeriklerin yapay zekânın eğitim setine girmesi sağlanmakta, böylece yapay zekâ modelinin FETÖ üretimi yanlışları doğruymuş gibi öğrenmesi hedeflenmekte!
2- Dezenformasyon Bombası: FETÖ figürleri, arama motorlarında kendi propagandalarını öne çıkaran makaleler, sözde akademik dokümanlar yayınlamakta, algoritma oyunlarına başvurmakta. Bu tarz yanıltıcı bilgi bombardımanı ise yapay zekânın öncelikli gördüğü içeriklerin “mağduriyet söylemi” üzerine kurulmasına neden olabilmekte!
3- Sohbet Robotlarına (Chatbotlara) Örtük Sızma: Açık uçlu ya da kullanıcı tarafından yönlendirilebilen yapay zekâ sistemlerinde kullanıcılar, özel komutlar vererek modelin “doğrulama çerçevesini aşabilmekte!” Bu yüzden yapay zekâ, kritik konularda farkında olmadan önyargılı veya manipüle edilmiş cevaplar verebilmekte!
***
FETÖ’cüler, farklı yapay zekâ modellerini eğiterek… Gerçek dışı mağduriyet hikâyelerini ön plâna çıkarabilir.
Kamuoyu yanlış yönlendirebilir.
Terörle mücadelede dezenformasyon riski oluşturabilir.
Yanlış bilgi yüzünden hukuki süreçlerin meşruiyetini sorgulanabilir aşamaya getirebilir!
Peki, bu faaliyetlere karşı ne yapılabilir? Yapay zekânın cevaplarında kanıta dayalı referanslara yer vermesi sağlanabilir.
Yanıltıcı içerik tespit sistemleriyle, manipülatif verilerin filtrelenmesi veya ayıklanması için özel ekipler kurulabilir.
Kamu destekli bilgi havuzları (örneğin yargı kararları, TBMM raporları, MGK bildirileri) dijitalleştirilip açık veri haline getirilerek yapay zekâ modellerinin gerçek ve doğru bilgiye erişme şansı artırılabilir.