YAZARLAR

KEREM ALKİN / Yatırım çeşitliliği için önemli adım

Geçtiğimiz hafta, dünya genelinde 1 katrilyon dolar tasarruf olduğunu ve 8 milyarı geçen dünya nüfusunun tasarruflarını yönlendirdikleri konut yatırımı büyüklüğünün, toplam küresel tasarrufların dörtte biri oranında, 260 trilyon dolar düzeyinde olduğunu belirtmiştim. Dünya nüfusu önümüzdeki 25 yıl için 9 milyara, 50 yıl sonrası için 10,2 milyara ve 75 yıl sonrası için 11,3 milyara ilerlerken, dünyada üretimi durmayacak, durması mümkün olmayan en kritik alanlardan birisi konut geliştirme projeleri ve ardından söz konusu projelerin hayata geçmesini sağlayan inşaat ve müteahhitlik hizmetleri ile, konvansiyonel; ama yakın geleceğin teknolojik dönüşümü ile, esas yeni nesil yapı ve inşaat malzemeleri ve inşaat yapma teknikleri olacak. Türkiye, Anadolu topraklarında M.Ö. 2500’lere, hatta gerilere uzanacak kadar pek çok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmış bir coğrafya. Bu nedenle, konutlardan yerleşim birimlerine, kentlerden medeniyetleri birbirine bağlayan kara ve deniz yollarına, Türkiye, bu toprakların genetiğine işlemiş, neredeyse beş bin yıllık inşaat projesi geliştirme birikimi ile önemli başarılara, mega projelere imza atıyor.
102. yılını idrak ettiğimiz Cumhuriyetimiz döneminde de, Türkiye proje geliştirme ve gerçekleştirme boyutunda, pek çok başarılı kamu ve özel sektör kuruluşunu ekonomiye kazandırmış bir ülke. Bugün, sadece Türkiye sınırları içerisinde değil, gerçekleştirdikleri projelerin kalitesi, dayanıklılığı ve sürdürülebilirliği ile, dünyanın yakın ve uzak coğrafyalarında da markalaşmış iki önemli kuruluşumuz Emlak Konut GYO ve TOKİ bir kez daha yüksek standartlarda bir proje için; bu defa sermayenin tabana yayılması ve küçük birikimlerle de ev sahibi olunması adına, ‘gayrimenkul sertifikası’ ile de taçlandıran yeni bir proje için adım atıyorlar. Emlak Konut GYO‘nun Başakşehir‘de inşa edeceği ‘Damla Kent Projesi’ne dayalı olarak ihraç edilecek gayrimenkul sertifikaları, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa İstanbul güvencesi altında yatırımcılar ile yakında buluşacak. İsteyen yatırımcı konut projesinden ev sahibi olmak adına tanımlanmış olan gayrimenkul sertifikası sayısını ‘damlaya damlaya’ bir araya getirerek, 2029’de ‘asli edim’ ile evine kavuşacak.
İsteyen yatırımcı ise, söz konusu konut projesine başka yatırımcılarla, akrabası veya yakın arkadaşları ile birlikte, birlikte katılarak, örneğin dört veya beş kişi bir araya gelerek ilgili konutun ‘asli edim’i için her biri yüzde 25 veya 20 oranında pay ile birlikte aynı konutun sahibi olacaklar; tapuya bu şekilde işlenecek ve kendi aralarında düzenli bir kira gelirini paylaşıyor olacaklar. İsteyen yatırımcı ise, ‘gelir ortaklığı’ mantığı çerçevesinde, bir konut sahibi olmak amacıyla değil, projenin başarısı ve performansından yararlanmak adına, ‘tali edim’ yoluyla projeye ortak olacak. Yatırımcı Borsa İstanbul’da işlem görecek ve her daim alım-satıma açık olacak söz konusu gayrimenkul sertifikalarının değer artışından yararlanmak isteyeceği gibi, yatırım döneminin sonunda projenin gelirine ortak da olabilecekler. Konut yatırımı yapmak isteyen küçük yatırımcılar için, SPK ve Borsa İstanbul tarafından denetlenen bu model peşinat, faiz veya taksit yükümlülüğü olmadan yatırım yapma imkanı sunuyor olacak. Borsa İstanbul’un daha derinleşmesi ve sermayenin tabana yayılması adına, yatırım aracı çeşitliliği adına önemli bir adım.
Emlak Konut GYO ve TOKİ uluslararası projelendirme, gerçekleştirme başarısı ve marka değeri, Türk vatandaşlarına sunulan bu kıymetli fırsatın, ileride, Avrupa’da, Asya’da, Afrika’da, hatta Latin Amerika’da, o bölgenin ve ülkelerin alanındaki başarılı kurumları ile de projeler üretilmesi anlamına gelecek. Önümüzdeki dönemde, Afrika 4 milyarı aşan bir nüfusa doğru hızla ilerleyecek. Türkiye, başarılı kurumları ile, Afrika’nın kalkınmasına ve yüksek kalitede konut projelerine de önemli katkı sağlayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu