
Soruşturma başlatılan Taşdelen tutuklandı (DHA)
Dijital uygulamalar üzerinden geçmişte de birçok kara para aklama iddialarının gündeme geldiğini belirten Kırık, “Bu uygulamalar sadece eğlence veya merak giderme aracı olmaktan çok daha fazlası. İnsanların en hassas olduğu anlarda, yani belirsizlik, kaygı ve umutsuzluk yaşadıkları dönemde bu tür uygulamalara yönelmesi, sömürüye açık bir zemin yaratıyor. Uygulamalar, “Yakında hayatında büyük değişiklikler olacak”, “Kaderin senin lehine dönüyor” gibi umut veren ama belirsiz ifadeler kullanarak, kullanıcıları psikolojik olarak etkilemeye çalışıyor. Bu durum, insanların duygularını istismar etmek ve onları sürekli olarak uygulamada tutup daha fazla harcama yaptırmak için kasıtlı olarak kullanılan bir yöntemdir” dedi.
DİJİTAL ORTAMDA TEDBİRLİ DAVRANILMASI GEREKİYOR!
Yasal mevzuatların hızla tamamlanması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Kırık, “Bu tür uygulamalardaki olumsuzlukların önüne geçmek için öncelikle yasal düzenlemeler şarttır. Fal ve benzeri dijital uygulamalar, ilgili devlet kurumları tarafından lisanslanmalı ve denetlenmelidir. Uygulama içi satın alımlar ve dijital para sistemleri şeffaflaştırılmalı, kara para aklama riski minimize edilmelidir. Ayrıca kişisel veri koruma kanunlarının uygulanması ve kullanıcı izinlerinin sınırlandırılması gereklidir. Kullanıcılar, hangi verilere izin verdiklerinin ve bu verilerin nasıl kullanılacağının farkında olmalıdır. Devlet kurumları, siber güvenlik ve veri koruma konularında daha aktif olmalı, sahte ve riskli uygulamalarla ilgili farkındalığı artıracak kampanyalar düzenlemelidir. Eğitim kurumlarında dijital okuryazarlık ve veri güvenliği konuları öncelik kazanmalıdır. Son olarak, bireylerin de dijital ortamda temkinli davranması, kişisel bilgilerini paylaşmadan önce iki kez düşünmesi önemlidir” şeklinde konuştu.
Dijital medya uzmanı ve sosyal medya araştırmacısı Ümit Sanlav ise dijital dünyadaki uygulamalara karşı çok dikkatli olunması gerektiğini kaydederek, uygulamalardaki algoritma analizine dikkat çekti. Sanlav, “Uygulamaların algoritmaları takip ettiğiniz yahut ilginizi çeken şeylerin içeriğini dikkat alır. Daha sonra da benzer içerikler size gelmeye başlar. Sosyal medyadaki tuzaklara karşı dikkatli olmak gerekiyor. İnsanlar yüzbinlerce lirasını kaptırabiliyor. Kendilerini sosyal medyada medyum, falcı ve astrolog olarak tanıtan kişiler, vatandaşları ‘âşık etme, hastalıktan kurtarma, zengin olma’ gibi vaatlerle dolandırıyor. Pek çok vatandaş, anlık duygusal boşlukla bu dolandırıcılara yüz binlerce lira kaptırıyor. Üstelik önce bu vaatlerle para alıp, ardından da şantaj yapıyorlar. Bu içeriklerin önünüze gelmesi tesadüf değil” şeklinde konuştu.
Sanlav, sosyal medya kullanırken çok dikkatli olunması gerektiğini de belirterek, “Paylaşım yapmadan önce içeriğini iyi düşünün, çünkü sosyal medya hesaplarımız artık CV’lerimiz. Bankalar kredi verirken, işverenler işe alırken, sosyal medya hesaplarımızı inceliyorlar. Sosyal Medya kendimizi ifade etme şekli olduğundan, sevincimizi, öfkemizi, hüznümüzü, acımızı oradan paylaşır olduk. Öfke ile ani mesajlar paylaşmak, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir” dedi.
HER YIL 800 MİLYAR İLA 2 TRİLYON DOLAR PARA AKLANIYOR
Dünya genelinde her yıl 800 milyar ila 2 trilyon dolar arasında para aklanıyor; bu da küresel GSYİH’nın (Gayrisafi yurt içi hasıla) yaklaşık yüzde 2-5’ine denk geliyor ve kara para aklamayı dünya çapında en büyük mali suçlardan biri haline getiriyor. Finansal hizmetlerin giderek dijitalleşmesiyle birlikte, özellikle kripto para birimleri aracılığıyla dijital kara para aklama önemli bir artış gösterdi. Suçlular, yasa dışı finansal izlerini gizlemek için dijital para birimlerinin sağladığı anonimlikten yararlandı.
Yapay zekânın öncü bir dalı olan Üretken Yapay Zeka, metin ve görsellerden ses ve videoya kadar çeşitli içerik türlerini otonom olarak üretiyor. Güçlü bir yaratıcı motor olarak çalışan Üretken Yapay Zeka, desen tanıma ilkeleri ve öngörücü modelleme temelinde çalışyor. Bu dönüştürücü teknoloji, mevcut bilgileri aktif olarak analiz ederek ve yeni içerikler üreterek geleneksel Yapay Zeka modellerini geride bırakıyor. Bu nedenle, bu nitelikler bazı dolandırıcılık risklerini de beraberinde getiriyor.