BEŞİKTAŞFENERBAHÇEGALATASARAYGÜNDEMSPORTRABZONSPOR

Yanan ormanlar küllerinden doğacak yeşil vatan özveriyle korunacak

Her bir ağacın yetişmesi 10 yıllar alırken çıkan bir kıvılcımla 10 dakikada kül olabiliyor. Her yıl milyonlarca hektar orman yangınlara teslim olurken, kaybedilen ormanlık alanların ve doğanın yeninden yeşermesi de zaman alıyor. Türkiye’de orman yangınları 3 ana yöntemle küllerinden doğuyor. İlk yöntemde doğanın kendi kendini yenileyebilmesi için doğal gençleştirme yapılıyor. Yangından sonra, tohum stokunun yeterli olduğu kızılçam ve karaçam ormanlarında yakılmış dallar sahada bırakılarak kozalaklar ve tohumlar çimleniyor. Ertesi yıl ise dikendalı temizlenip gelişen fidan yoğunluğu takip ediliyor. Eğer doğal gençleşme yeterliyse, müdahale edilmiyor.

HEMEN YEŞİLLENDİRİLİYOR
İkinci yöntem olan tarımla destekli tohumlama yöntemi ise doğal tohum stokunun yetersiz olduğu sahalarda toprağa tohum serpilmesiyle gerçekleştiriliyor. Üçüncü yöntem ise tohum stoku olmayan veya genç ormanlarda fidan dikimi yapılması. Orman Genel Müdürlüğü’nün yerel genetiğe sahip tohumdan ürettiği fidanlar, Aralık-Şubat ayları arasında dikiliyor. Sonraki 3 yıl boyunca ise bakım, çapalama, yabani ot temizliği ve sulama gibi işlemler fidanların en az yüzde 80 hayatta kalması sağlanıyor.

Ancak tüm bunlara rağmen ağaçların genç seviyeye ulaşması yaklaşık 20-60 yılı buluyor. Öte yandan her yangın sonrası “Yanan alanlara sadece çam dikiliyor” ve “Neden meyve ağacı dikilmiyor?” iddia ve soruları gündeme geliyor. Türkiye ormanlarının yaklaşık yüzde 30’u meşe, yüzde 23’ü kızılçam, yüzde 17’si karaçam, yüzde 7’si sarıçam, kalan yüzde 23’ü ise birçok farklı türden oluşuyor. Yangınların ardından yapılan çalışmalar kapsamında doğayla uyumlu ağaçlandırma yapılmaya özen gösteriliyor. OGM, Yanan Orman Alanlarının Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projesi (YARDOP) kapsamında, her bölgenin iklimi, toprak yapısı, rakımı, güneş alma durumu ve bitki biyolojisine göre yangına dirençli ormanlar oluşturuluyor. Ağaçlandırma yapılırken ormanlarda doğal olarak yayılım gösteren meşe, sedir, ladin, kestane, kızılağaç ve gürgen gibi türler dikkate alınıyor.

BÜYÜK MÜCADELE VERİLİYOR
Türkiye, 2025 yazında orman yangınlarına karşı verdiği mücadelede üstün bir başarı sergiledi. Yangınlarla mücadelede görev alan ekipler, adeta zamanla yarıştı. Bakanlık; 27 uçak, 105 helikopter, 6 bin kara aracı ve 25 bin personel ile ülke genelinde dört bir noktada teyakkuzdaydı. Yıl başından bu yana hava araçları toplam 27 bin 332 sorti gerçekleştirdi ve alevlerle savaşta tam 90 bin ton suyu yanan alanlara boşalttı.

YANGIN RİSKİ UYARISI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü; yüksek sıcaklıklar dolayısıyla yangın riskinin artacağını belirterek; Ankara, Karabük, Bartın, Zonguldak, Bolu, Düzce, Kırıkkale ve Çankırı başta olmak üzere yurt genelinde vatandaşların orman yangınlarına karşı duyarlı olmaları çağrısında bulundu. Vatandaşların konuyla ilgili olarak ateş ve anız yakmamaları, izmarit atmamaları ve atıkları toplamaları istendi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu