Sıcaklar kalp ayarlarınızı bozmasın

Yaz mevsimi, açık havada geçirilen zamanların artmasıyla, stresi azaltarak, kalp sağlığına olumlu katkıda bulunabilir. Ancak, bu olumlu gelişmelere rağmen sıcaklık ve nem oranındaki artışın, terlemeyle su ve mineral kaybına neden olduğunu belirten Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kadir Bıyıklı, önemli uyarılarda bulundu…
KALP YETMEZLİĞİ HASTALARI DİKKAT
Yaz aylarında artan sıcaklık ve nem oranının, özellikle kalp yetmezliği hastaları için ciddi riskler oluşturduğunu belirten Uzm. Dr. Bıyıklı, şunları söyledi: “Terleme ile birlikte vücuttan su ve mineral kaybı yaşanır; bu durum, tansiyonda düzensizliklere ve fazla miktarda sıvı kaybına bağlı olarak baş dönmesi, halsizlik gibi belirtilere, hatta böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Ayrıca bu sıvı kaybı, hastalarda başlangıçta vücutta ve akciğerlerdeki ödemin azalmasına neden olarak, kendilerini iyi hissetmelerine ve dolayısıyla tedaviye uyumlarını bozarak, ilaçlarını kesmelerine sebep olabilir. Bu durum ciddi hayati riskler doğurabilir. Bu nedenle tedavi mutlaka doktor kontrolünde sürdürülmeli ve hastalar sağlıklarını tehlikeye atacak bilinçsiz davranışlardan kaçınmalıdır. Özellikle idrar söktürücü (diüretik) ilaç kullanan kalp hastalarının, yazın doktorlarına başvurarak ilaç dozlarını yeniden değerlendirmeleri büyük önem taşımaktadır.”
YAZ GRİBİ OLMAYIN
Ayrıca sıcaklıkların, nem ve basınç dalgalanmalarının vücut direncini düşürerek, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının artmasına da neden olabildiğini söyleyen Uzm. Dr. Bıyıklı, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle kalp hastaları için bu enfeksiyonlar ciddi riskler taşır. Basit bir grip, dikkat edilmediğinde kalp kası iltihabına (miyokardit) kadar ilerleyebilir ve kalp sağlığını tehdit edebilir.”
TANSİYON DENGESİZLİKLERİNE YOL AÇABİLİR
Sıcak havalarda vücut dengesini korumanın her zamankinden daha önemli hale geldiğini söyleyen Uzm. Dr. Bıyıklı, “Artan sıcaklık ve terleme, özellikle tansiyon hastalarında ani tansiyon düşüşlerine ve buna bağlı ciddi dengesizliklere yol açabilir. Bu nedenle, tansiyon hastalarının kan basıncı değerlerini düzenli olarak takip etmeleri büyük önem taşır. Bu dönemde ilaç dozlarının yeniden ayarlanabilmesi için düzenli tansiyon ölçümleri yapılmalı ve bu verilerle birlikte mutlaka doktor kontrolüne başvurulmalıdır. Bu basit ama etkili önlem, yaz aylarını daha sağlıklı ve güvenli geçirmek adına kritik bir adımdır” dedi.
SU VE MİNERAL KAYBI ARTIYOR
Artan sıcaklıkla birlikte vücuttan su ve mineral kaybının da artabildiğini söyleyen Uzm. Dr. Bıyıklı, “Bu kaybı dengelemek için günlük en az 2–2,5 litre su tüketilmesi önerilir. Ayrıca yaz mevsiminin sunduğu taze sebze ve meyveler, içerdiği doğal antioksidanlar, vitaminler ve mineraller, kalp sağlığını destekler. Bu doğal kaynaklardan bilinçli şekilde faydalanmak, özellikle kalp hastaları için ilaç tedavisini tamamlayıcı nitelikte önemli bir katkı sağlar” diye konuştu.