SAĞLIK

Sosyal medyadaki egzersiz videoları omurgayı tehdit ediyor

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özkoçak, kendi vücut yapısını ve sağlık durumunu bilmeden yapılan kontrolsüz hareketlerin ciddi sakatlıklara yol açabileceğini ifade ederek, kişisel sağlık durumu gözetilmeden yapılan bu hareketlerin sinir sıkışmalarına, kas yırtılmalarına ve hatta cerrahi müdahale gerektirecek rahatsızlıklara yol açabileceği uyarısında bulundu.

VÜCUDUNUZU TANIMALISINIZ
Özellikle bel ve boyun bölgesinde fark edilmemiş fıtık başlangıçları olan bireylerin, ağır antrenmanlara bilinçsizce başlamalarının ciddi sakatlıklara sebep olabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Özkoçak, kişiye özel egzersiz planlaması gerektiğini söyleyerek, şöyle dedi: “Omurgada var olan yapısal bozuklukların göz ardı edilmesi ve bilinçsizce yapılan hareketler sinir baskısına, kas yaralanmalarına ve ileri seviyede cerrahi müdahale gerektiren fıtıklara neden olabilir. Bu nedenle egzersiz öncesinde bireylerin omurga sağlık durumlarını değerlendirmeleri şarttır.”

ISINMA HAREKETLERİ ÖNEMLİ
Kas ve eklem yapılarının zorlanmalara karşı dayanıklılığını artırmanın en önemli yollarından birinin ısınma hareketleri olduğunu belirten Uzm. Dr. Özkoçak, “İyi bir spor antrenmanı, mutlaka esneme ve germe hareketleriyle başlamalıdır. Profesyonel sporcuların bile antrenman öncesinde uzun süren ısınma periyotları uyguladığını biliyoruz. Kasların ve bağların yeterince esnememesi durumunda yüklenmeler doğrudan travmaya, yırtıklara ve sakatlıklara sebep olabilir. Bu yüzden bireysel spor yapan kişilerin de mutlaka antrenman öncesinde germe ve esnetme egzersizlerine önem vermeleri gerekir” diye konuştu.

BİLİNÇSİZ AĞIRLIK KALDIRMAK FITIK YAPIYOR
Omurgaya binen yükün kaldırılan ağırlıkla doğru orantılı olarak arttığını vurgulayan Uzm. Dr. Özkoçak, şunlara dikkat çekti:
“Omurgamız doğal duruş pozisyonundayken bile başın ağırlığı nedeniyle yaklaşık 6 kilogramlık bir yük taşır. Boynunuzu 15 derece eğdiğinizde bu yük 12 kilograma, 30 derece eğdiğinizde 18 kilograma çıkarken, 60 derece eğildiğinde çok daha büyük bir artış gösterir. Şimdi bir de bu duruma ağır antrenmanları eklediğinizde, omurga üzerindeki basıncın ne kadar arttığını hayal edebilirsiniz. Omurga sağlığını korumak için ağırlık antrenmanlarının kontrollü bir şekilde yapılması gerekir. Ağırlık kaldırırken önemli olan, vücudu aşamalı olarak alıştırmak ve birden yüklenmemektir. ‘Ne kadar fazla ağırlık kaldırırsam o kadar kas yaparım’ anlayışı yanlıştır. Kas gelişimi, aşamalı olarak yük artırılarak, sağlanır ve bu süreçte omurgaya binen yük iyi hesaplanmalıdır.”

EGZERSİZİ BİLİNÇLİ YAPIN
Sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersizin şart olduğunu belirten Uzm. Dr. Özkoçak, şu uyarılarda bulundu:
Her bireye haftada 2-3 kez orta tempolu egzersiz yapmasını öneriyoruz.
Ancak hangi egzersizin kişiye uygun olduğunu bilmek ve bilinçli hareket etmek çok önemlidir.
Herkes kendine uygun egzersiz programını belirlemeli.
Omurga sağlığımız, tüm vücut fonksiyonlarımız için kritik bir öneme sahiptir ve yanlış uygulamalarla geri dönüşü zor hasarlar oluşmaması için dikkatli olunmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu