E-ticarete yapay zekâlı denetim

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 3 yeni projeyle ürün güvenliğini sağlayacaklarını belirterek,”e-Ticarette Ürün Güvenliği’ ile yapay zekâ temelli proaktif bir denetim modeline geçiyoruz. Vatandaşlarımız sanal ortamda da fiziki mağaza kadar güvenli alışveriş yapabilmesini amaçlıyoruz” dedi.
49 MİLYAR ÜRÜN DENETLENDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ürün Güvenliği Haftası Açılış Konferansı’na katıldı. Ticaret Bakanı Bolat, Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi’nin (TAREKS) devreye alındığı 2011 yılından bu yana ithalatta toplam 49 milyar adet sanayi ürününün denetlendiğini, 424 milyon adet ürünün ülkeye girişinin engellendiğini belirtti.
Ticaret Bakanlığı’nca yürütülen ve ürün güvenliğini doğrudan güçlendirecek üç büyük yeniliği tanıtan Bolat, TAREKS’in yapay zekâ tabanlı, skor bazlı bir risk analizi modeline geçtiğini belirterek, “Yapay zekânın katkısının arttırıldığı yeni dönemde ithalat denetimleri sistemimizde uygunsuz ürünlerin piyasaya arzını engellemek amacıyla yapay zekâ destekli yeni bir yapı tasarlamış bulunuyoruz. Skor bazlı bir risk analzii modeline geçtik. Bu sayede sistem sadece geçmiş verileri değil, denetim raporlarını, firma davranışlarının uluslararası verilerini öğrenerek karar süreçlerini geliştirmektedir” diye anlattı.
Bolat, bir diğer yeniliği de “Bilgi çağında, ihracatçımıza erişmek istediği pazarlar için öngörü sağlayacak olan ‘Ticarette Teknik Engeller İnternet Platformu’ ile ihracatçılarımız, tüm ülkelerde mevcut olan teknik engellere ve o ülke pazarlarına girişte talep edilen belge ve bilgilere tek elden ulaşabilecek” diye anlattı. Üçüncü yeniliğin ‘e-ticarette ürün güvenliği’ olduğunu dile getiren Bolat, “Yeni bir denetim dönemi başlıyor. Böylece yapay zekâ temelli proaktif bir denetim modeline geçiyoruz. Vatandaşlarımız sanal ortamda da fiziki mağaza kadar güvenli alışveriş yapabilmesini amaçlıyoruz” diye konuştu.
640 BİN GIDA DENETİMİ YAPILDI
Tarım Bakanı Yumaklı, “1 Ocak’tan bu yana da 640 bin denetim gerçekleştirdik. Bu denetimler sonucunda 14 bin 706 uygunsuzluk tespit ettik. 352’si hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Toplam 1 milyar 322 milyon lira cezai işlem uyguladık” diye konuştu. Gıda güvenliğinin kırmızı çizgileri olduğunu söyleyen Yumaklı, “Hepimizin gıda tüketim yerlerinde ne zaman yapıldığına dair verileri de en kısa zamanda vatandaşlarımızın ulaşabileceği bir hale getireceğiz demiştik. Bununla ilgili de karekod uygulamasını hayatta geçirdik” dedi.
81 İLDE 1200 DENETÇİ
Sanayi Bakanı Kacır, sayıları 107’yi bulan teknoparklarda, 11 bin 500’den fazla firmanın, inovasyon odaklı çalışmalar yürüttüğüne değinerek, “Bakanlık olarak, 81 il teşkilatımız ve bin 200’e yakın denetçimizle vatandaşlarımızın, müteşebbislerimizin kaliteli ve güvenli ürünlere erişimini güvence altına almaya katkı sağlıyoruz” diye konuştu. Çalışma Bakanı Işıkhan ise, “Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) ile donanımlı insan kaynağını sahaya kazandırıyoruz” dedi. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu da ülkenin dört bir yanına yayılmış modern kara yolları, demir yolları, havalimanları, limanlar ve haberleşme ağıyla, ürünlerin güvenli şekilde taşınmasını ve tüketiciye ulaşmasını sağlamak için gayret içinde olduklarını anlattı. Attıkları adımlarla 2002’de 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağını 29 bin 771 kilometreye çıkardıklarını ifade etti.