
Deprem (AA)
TEHLİKE ARTIYOR
Doç. Dr. Özmen, 1 ve 2 Temmuz’da Gemlik’te 3,9, 4,2 ve 4,3 büyüklüğünde, 5 Temmuz’da ise Silivri açıklarında Kumburgaz segmenti üzerinde 3,8 büyüklüğünde meydana gelen depremler nedeniyle, Marmara Bölgesi ve İstanbul’un deprem tehlikesine bir kez daha dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Genelde İstanbul’un hemen 15-20 kilometre açığından geçen ve Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolundaki depremler üzerinde durulur. Ancak Gemlik civarında, Marmara Denizi’nin güneyinde Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolunda da sarsıntılar yaşanıyor olması, İstanbul’un Marmara Denizi’nin güneyinde bulunan ve sismik boşluk olarak gösterilen bu koldan da ciddi şekilde etkilenebileceğini gösterdi.”
Deprem (AA)
Genellikle depremlerin Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı gibi levha sınırlarında yaşandığını ancak Konya, Ankara gibi bölgelerde de levha içi diri fayların olduğunu dile getiren Özmen, bunların da zaman zaman 15 Mayıs’ta Kulu, 17 Şubat ve 29 Haziran’da Ankara’da olduğu gibi deprem ürettiğini, bu nedenle de sanılanın aksine İç Anadolu’nun da deprem tehlikesi altında bulunduğunu belirtti.
Deprem risklerinin azaltılmasına yönelik çalışmaların başta İstanbul olmak üzere Marmara ve Türkiye’nin diğer bölgelerinde hızlandırılması gerektiğini vurgulayan Özmen, Marmara Denizi’nde yaşanabilecek 7’den büyük bir depremin, Kahramanmaraş merkezli depremlerden 2-3 kat daha fazla etki oluşturabileceği uyarısında bulundu.