Mardin’de yaklaşık bin 500 yıllık mozaik bulundu: ”Neredeyse bozulmamış halde”


”BÜYÜDÜKÇE BİR ODANIN TABANINI OLUŞTURUYOR”
Son yıllarda yaptıkları kazılarda kentteki çarşının dükkanların işlevinin anlaşılmasını yönelik çalışmalar yürüttüklerini bildiren Menteşe, şöyle konuştu:
“Bu dükkanlarının çoğunun tabanlarının mozaikle döşeli olduğunu fark ettik. Birçok yerde bulduk bu parçaları ama bir bütün halinde pek fazla bulamamıştık. Antik kentte mozaikler açısından çok zengin bir kültür var, özellikle agora kısmında dükkan ve dükkan sahiplerinin olduğunu düşündüğümüz konutlarda. Birkaç hafta önce bir mozaik bulduk. Şu anda yarısından fazlasını çıkardık ama açtığımız sondajlarla tüm bir mozaik olduğunu gördük. Bir bütünlük oluşturuyor. Büyükçe bir odanın tabanını oluşturuyor. Üzerinde dalga ve damla motiflerini gördük. Geometrik desenler, özellikle bordürlerin içerisinde dalga ve baklava dilimli motifler var. Üzerinde I. Justinianus zamanında tarihlenen bir sikke bulduk. 525-575 tarihleri arasında inşa edildiğini gösteriyor. Yani yaklaşık bin 500 yıllık bir tarihe sahip bir mozaik.”
Buluntulara göre, Dara Antik Kenti’nin sadece bir garnizon kenti olmadığını aynı zamanda Mezopotamya’nın en önemli ticaret ve inanç merkezi olduğunu aktaran Menteşe, garnizon amaçlı 25 bin askerin konakladığı bir kent olarak bilindiğini anlattı.
Son zamanlarda yaptıkları kazılarda, Dara Antik Kenti’nin sadece askeri amaçlı değil Roma’nın Mezopotamya’daki en önemli ticaret merkezlerinden biri olduğunu anladıklarını belirten Menteşe, “Aynı zamanda bulduğumuz, dini yazıtlarla antik kentin dini bir nokta olduğunu, en azından hacıların uğrak yeri olduğunu gösteriyor.” ifadelerini kullandı.