GÜN ORTASIGÜNDEM

Kimsesiz çocuklara devlet şefkati

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Çocuk Evleri Siteleri’nde anne babası olmayan, ailesi tarafından şiddet ve istismara uğrayan ya da terk edilmiş çocuklar devlet korumasına alınıyor. Çocuk evleri sitesi hizmeti ile çocukların aile modeline benzer bir ortamda yetiştirmesi amaçlanıyor. İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Çocuk Hizmetleri’nden Sorumlu Müdür Yardımcısı Yusuf Kiser, 0-10 ve sonraki yaşlardaki çocukların bu kurumlara teslim edilme süreci, çocukların koruma altına alındıktan sonra ne tür aşamalardan geçtiğini, nasıl ilgilenildiği hakkında SABAH’a açıklamalarda bulundu.

DETAYLICA İNCELENİYOR
Müdür Yardımcısı Kiser, “Hâkim kararı ya da savcı talimatı ile bir çocuk koruma altına alınabiliyor. Belli süreçlerin ardından bize çocuğu polis getiriyor. İstanbul’daki 38 ilçede Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürlüğü var. 183 ihbar hattına 0-18 yaş çocuklarla ilgili ihbarlar geliyor. 24 saat esası ile çalışan ekip başvuruları yazılı bir şekilde bana yolluyor. Biz de hızlı bir şekilde müdahale ediyoruz. Çocuk Koruma İlk Müdahale Birimi (ÇÖKİM) dediğimiz kuruluşlarımız çocukla ilk temasın sağlandığı kuruluşlar. Burada yaş gruplarına göre çocuklar ayrılıyor. 0-12 karma çocukları erkek kız ayrı bir şekilde aldığımız kuruluşumuz var. Ayrıca 13-18 yaş erkek ve kızsa farklı kuruluşa gönderiliyor. Yabancı çocukların kaldığı da bir kuruluşumuz var. Biz bunların bilgisini İl Emniyet Müdürlüğü ile de paylaşıyoruz. Çocuk şube müdürü ile hem il emniyet müdürü ile omuz omuza çalışıyoruz.” dedi.

Kiser, yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarını sürdürdü: “Çeşitli spor eğitimleri alıyorlar. Çocuklar futbol, voleybol, basketbol, sinema, tiyatro, resim, çini, seramik ve sosyokültürel ve bunun gibi birçok etkinlikten yararlanabiliyor. Değerler eğitimi kapsamında manevi, milli duygular ve kültürel değerlerimizi öğretiyoruz. Çocuklarımız villalarda 10 kişi kalıyor. Bakım anneleri ile birlikte burada aile ortamını yaratmaya çalışıyoruz. Bir ailede olduğu zaman iki çocuklu çekirdek ailede orada anne baba eğitimleri vermeye çalışıyor. 18 yaşına geldiklerinde devlete memur olarak atanabiliyorlar.”

HER ŞEY DÜŞÜNÜLMÜŞ
Bahçelievler’deki Şeyh Zaid Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Mustafa Yeşilözmen: “Okul çağındaki 10-12 çocuk olacak şekilde sevgi evi dediğimiz villalarda kalıyor. Yaşlarına ve cinsiyetlerine göre ayrılıyorlar. Yazları çocukları tatile gönderiyoruz. 3 grup şu an kamp için Çeşme’de tatilde. Çanakkale gezimiz de yakında başlayacak. Farklı illerdeki çocuklar farklı şehirlerdeki kurumlara gönderilerek çocukların kaynaşması ve kültürel gezi yapması sağlanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu