Sünnette en uygun dönem bebeklik mi? Çocukluk mu?

Sünnetin sadece cerrahi bir işlem değil, aynı zamanda çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimi açısından dikkatle planlanması gereken bir süreç olduğunu belirten Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Okumuş, “Sünnetin uzman bir hekim tarafından yapılması, yaşa ve yönteme göre anestezi tercihi, işlem sonrası bakım gibi konular büyük önem taşır” diye konuştu.
CERRAH YA DA ÜROLOG YAPMALI
Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği yasal düzenlemelere göre sünnet işlemi ya da tıbbi adıyla ‘sirkumsizyon’un yalnızca hekimler tarafından yapılabildiğini belirten Doç. Dr. Okumuş, bu konuda özellikle dikkat edilmesi gereken noktayı şöyle vurguladı: “Sünneti yapacak kişinin, farklı yöntemler konusunda bilgili ve deneyimli bir çocuk cerrahı ya da çocuk üroloğu olması gerekir.”
2-6 YAŞTA PSİKOLOJİK RİSK
Her yaşta yapılabilen bir işlem olmasına karşın, 2-6 yaş arası çocuklarda psikolojik gelişim açısından risk taşıdığı için önerilmediğini söyleyen Doç. Dr. Okumuş, “Bebeklik dönemi, hem yara iyileşmesinin hızlı olması hem de psikolojik etkilerin minimal düzeyde kalması açısından en uygun dönemdir” dedi.
YENİDOĞAN SÜNNETİ NEDEN TERCİH EDİLİYOR?
Doç. Dr. Okumuş, yenidoğan döneminde yapılan sünnetin 3 önemli avantajı bulunduğunu belirtti; 1. Sünnet yarasının iyileşmesi çok hızlıdır. 2. Kanama ihtimali çok düşüktür. 3. Bakımı son derece kolaydır.
SÜNNET ÖNCESİ HAZIRLIKLAR
Sünnetten önce çocuğun mutlaka bir doktor tarafından muayene edilmesi ve işlem öncesi kanama riskini artıracak ilaçların bir hafta öncesinden kesilmesinin önerildiğini belirten Doç. Dr. Okumuş, “Her ne kadar aileler enfeksiyondan korksa da, uygun bakım ve hijyenle enfeksiyon riski oldukça düşüktür” diyerek, şu önlemleri sıraladı: Aktif enfeksiyon varken sünnet yapılmamalı
Steril ortamda işlem gerçekleştirilmeli
Alt temizliği ve bez değişimine dikkat edilmeli
Sık duş ve önerilen antibiyotikli merhemlerle bakım yapılmalıdır
MUTLAKA ANESTEZİ UYGULANMALI
“Bebekler ağrı hissetmez” söyleminin yanlış olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Okumuş, “Bebekler de ağrı duyar. Bu nedenle mutlaka anestezi uygulanmalıdır. Lokal anestezi küçük bebeklerde tercih edilirken, büyük çocuklar için genel anestezi daha uygun bir yaklaşımdır” dedi. Hangi yöntemin daha uygun olduğu konusunda ise Doç. Dr. Okumuş, şunları söyledi: “Cerrahi sünnet, klips, çan, plastibell ya da lazer (havyalı) gibi çeşitli yöntemler bulunsa da hekimlerin çoğu cerrahi yöntemi tercih etmektedir. Bu tercih, hekimin deneyimiyle doğru orantılıdır.”
DENİZE VE HAVUZA NE ZAMAN GİRİLİR?
Sıcak havaların sünnet üzerinde doğrudan olumsuz bir etkisi olmadığını belirten Doç. Dr. Okumuş, “Sünnet işlemi uygun koşullarda yapıldığında yılın her döneminde güvenle uygulanabilir. Özellikle okula giden çocuklar için yaz tatili dönemleri tercih edilebilir” dedi. “Denize ve havuza ne zaman girilebilir?” sorusuna ise Doç. Dr. Okumuş, şu yanıtı verdi: “Sünnet sonrası deniz ve havuza girmek için genellikle bir hafta beklemek yeterlidir. Ancak çocuğun durumu ve sünnet şekline göre doktorun farklı bir önerisi olabilir. Yara iyileşmesi tamamlandıktan sonra, enfeksiyon riski azaldığında çocuğunuz rahatlıkla havuz ya da denize girebilir. Bu süre genellikle bir haftayı geçmez.”