
(Foto: AA)
İNGİLTERE, GAZZE’YE SALDIRILAR NEDENİYLE İSRAİL’İN LONDRA BÜYÜKELÇİSİ’Nİ BAKANLIĞA ÇAĞIRDI
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria’da Filistinlilere yönelik şiddet olaylarına karışan kişi ve kuruluşlarla ilgili yeni yaptırımları devreye soktuğunu duyurdu.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bu yaptırımların “Batı Şeria’da Filistinlilere şiddeti destekleyen 3 kişi, 2 yasa dışı yerleşimci karakolu ve 2 örgütü” hedef aldığı ifade edildi.
Batı Şeria’daki şiddet olayları nedeniyle daha önce yaptırıma tabi tutulan 18 kişi, kuruluş ve şirketi takiben yeni kişi ve kuruluşlara yönelik yaptırımların mali kısıtlamalar ve seyahat yasağı gibi önlemler içerdiği belirtildi.
Yaptırıma tabi tutulan kişiler arasında Filistin topraklarını gasbetmeyi savunan Nahala Derneğinin kurucusu Daniella Weiss de yer aldı.
Ayrıca İsrail’in Londra Büyükelçisi Hotovely, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını genişletmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.
İngiltere’nin Orta Doğu’dan Sorumlu Devlet Bakanı Hamish Falconer, İsrail’in Londra Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığına çağrılmasına ilişkin olarak, “İngiltere’nin, İsrail’in Gazze’deki askeri faaliyetlerini tamamen orantısız şekilde tırmandırmasına karşı olduklarını” büyükelçiye ileteceğini söyledi.
Bakan Falconer, ayrıca İsrail Büyükelçisine Gazze’ye yardımların 11 haftadır engelleniyor olmasının “acımasız ve savunulmaz” olduğunun vurgulanacağını ifade etti.
NETANYAHU’DAN SKANDAL AÇIKLAMALAR
İngiltere’nin yeni yaptırımları ve askıya alınan ticaret görüşmeleri, İsrail’in uzun süredir yakın müttefiki olan ülkelerle ilişkilerinde kırılmaya işaret ediyor. Netanyahu’nun bu tepkilere karşı, “Bu açıklamalar Hamas’a büyük bir ödül” yanıtı ise uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılandı.
Bu adımlar, İngiltere, Fransa ve Kanada’nın pazartesi günü yaptığı ortak açıklamayla İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını ve işgal altındaki Batı Şeria’daki uygulamalarını sert dille kınamasının ardından geldi. Üç ülke, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yeniden başlattığı askeri saldırıları durdurmaması ve insani yardımların girişini ciddi ölçüde artırmaması halinde “somut adımlar” atacaklarını belirtmişti.
İSRAİL TİCARET ANLAŞMASI MÜZAKERELERİNİN ASKIYA ALINMASININ İNGİLTERE’YE ZARAR VERECEĞİNİ SAVUNDU
İsrail, İngiltere’nin serbest ticaret anlaşması müzakerelerini askıya alma ve işgal altındaki Batı Şeria’daki İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulama kararlarına tepki göstererek söz konusu kararların İngiltere’ye zarar vereceğini iddia etti.
İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, anlaşmanın İngiltere hükümeti tarafından zaten ilerletilmediği öne sürüldü.
Açıklamada, anlaşmanın her ülkenin de karşılıklı yararına olacağı ve Londra’nın söz konusu kararının İngiliz ekonomisine de zarar vereceği savunuldu.
İngiliz hükümetinin “İsrail karşıtlığı ve iç siyasi kaygılar” nedeniyle böyle bir adım attığı ileri sürülen açıklamada, Londra’nın işgal altındaki Batı Şeria’da sürekli Filistinlilere yaptıkları saldırılarla ve Filistinlilerin topraklarını gasbetmeleriyle gündeme gelen İsrailli yerleşimcilere yaptırım kararının haksız bir karar olduğu iddia edildi.
“İngiliz Mandası tam 77 yıl önce sona erdi.” denilen açıklamada “dış baskıların İsrail’in kendisini yok etmek isteyen düşmanlara karşı savaşının önüne geçemeyeceği” öne sürüldü.
Öte yandan, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar da, dün İngiltere, Fransa ve Kanada’nın İsrail’i Gazze’ye yönelik saldırılarını derhal durdurmaya çağırarak somut adımlar atılacağına işaret edilen açıklamasına ilişkin, X hesabından bir paylaşım yaptı.
Saar, “Başta sömürgeci geçmişe sahip olanlar olmak üzere tüm ülkelere şunu söylemek istiyorum” diye başlayan paylaşımında, varoluşları için savaştıklarını ve dışarıdan gelecek hiç bir dikteyi kabul etmeyeceklerini iddia etti.
(Foto: AA)
İSRAİL’E BİR REST DE AB’DEN! ORTAKLIK ANLAŞMASINI GÖZDEN GEÇİRMEYE KARAR VERDİ
Brüksel’de yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından gazetecilere konuşan Kallas, Hollanda’nın AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın gözden geçirilmesiyle ilgili teklifine üye ülkelerin büyük çoğunluğunun destek verdiğini söyledi.
AB Yüksek Temsilcisi, “Bu nedenle bu çalışmayı başlatacağız. Bu sırada insani yardım engelini kaldırmak İsrail’e kalmış.” dedi.
Gazetecilerin gözden geçirme sürecinin ne zaman sonuç vereceğiyle ilgili sorularını Kallas, “Bu çalışmayı başlatıyoruz ve bu arada, insani yardımın engelinin kaldırılmasını ve durumun daha iyi hale gelmesini gerçekten umuyoruz.” şeklinde yanıtladı.
AB, İsrail’in en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor.
2000’de yürürlüğe giren AB-İsrail Ortaklık Anlaşması, taraflar arasındaki siyasi diyalog ve ekonomik işbirliğinin hukuki çerçevesini oluşturuyor.
Anlaşmanın ikinci maddesi ise ortaklığı, “İnsan haklarına ve uluslararası hukuka bağlılık” şartına bağlıyor.
İlgili teklifi sunan Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp, Kallas’a gönderdiği mektupta, Gazze’deki ablukanın uluslararası insancıl hukuku ve dolayısıyla AB ile İsrail arasındaki ticareti düzenleyen Ortaklık Anlaşmasının 2. maddesini ihlal ettiğini bildirmişti.
TRUMP’IN EKİBİ, SAVAŞ DEVAM EDERSE ABD’NİN İSRAİL’İ TERK EDECEĞİ UYARISINDA BULUNDU
WP’nin konuyla ilgili bilgi sahibi olan bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 18 Mayıs’ta Gazze’de “kıtlık yaşanmaması için temel miktarda gıda” geçişine izin vermenin “teknik bir mesele” olduğunu belirterek kabinesini bu fikre ikna etti.
Haberde, ismi verilmeyen kaynağın, “Trump’ın ekibi, İsrail’e ‘Bu savaşı bitirmezsen seni terk edeceğiz’ mesajı veriyor.” dediği belirtildi.
FRANSA FİLİSTİN’İ TANIYABİLİR
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da geçtiğimiz haftalarda İsrail üzerindeki diplomatik baskıyı artırmış; ateşkes çağrısında bulunmuş ve Gazze’ye yönelik ambargonun kaldırılmasını istemişti. Macron ayrıca, haziran ayında Suudi Arabistan’la birlikte düzenlenecek uluslararası konferansta Filistin devletinin tanınmasının gündeme gelebileceğini söylemişti. Fransa’nın, İsrail’in savunma sanayi şirketlerinin silahlarını sergilemesini engelleme çabaları ve Gazze’de kullanılacak silah sevkiyatlarının durdurulması yönündeki çağrısı ise İsrail ile ilişkilerde gerilimi artırdı.
NE OLMUŞTU?
İsrail, 7 Ekim 2023’te Filistin direniş örgütü Hamas’ın düzenlediği ve 1.200’den fazla işgalci İsraillinin öldüğü saldırının ardından Gazze’de soykırım başlatmıştı. Ancak geçen sekiz ayda, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 53 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Son günlerdeki bombardımanlarda da 300’den fazla kişi öldü.