SELAHATTİN DÖNMEZ / Şişkinlik derdine son!

Gün boyu karnınızda balon gibi bir şişkinlik mi hissediyorsunuz? Gaz, hazımsızlık ve ödem gibi sorunlara karşı beslenme düzeninizi değiştirerek rahatlamanız mümkün. Uzmanlara göre bazı basit ama etkili gıda tercihleriyle sindirim sisteminizi dengeleyebilir, şişkinliğe veda edebilirsiniz
Şişkinlik hatta karında şişkinlik her yaşta görülebilen yaşam konforunu mahveden bir sağlık sorunudur. İki ana nedeni olabilir. İlki gastrointestinal sistemde olan gastrit, ülser veya irritabl bağırsak hastalıkları şişkinliği sağlayabilmektedir. İkinci nedeni ise organik bazı hastalıklar karın ve karın altı bölgesinde şişkinliğe sebep olabilmektedir. Mesela laktoz intoleransı, safra kesesi hastalıkları, pankreas enzim yetersizlikleri, hazımsızlık sorunları da şişkinliğe neden olmaktadır.
Son dönemde yapılan mikrobiyota araştırmalarının mide çıkışından dışkının çıkışına kadar olan kolon içerisinde aşırı bakteri üremesinin gaz ve şişkinlik için önemli bir neden olabileceği de bildirilmiştir. Özellikle ince bağırsağın bulunduğu bölgede yararlı olmayan aşırı bakteri üremesi hem gaz oluşmasına hem de sindirilmeyen karbonhidratların emilmesinin zorlaşmasıyla orada besinin aşırı birikmesine neden olarak alt batın şişkinliğini sağlamaktadır. Şişkinliği sağlayan diğer etmenler kabızlık, fazla kepekli ve diyet lifli besinler ile beslenmek, beyaz undan yapılan ekmek ya da fırıncılık ürünlerini sıkça tüketmek, ıslatma suyunda uygun süre bekletilmeyen ve iyi pişirilmeyen baklagil yeme ve birçok kök sebze de şişkinlik nedeni olabilmektedir.
RAHAT BİR KARIN İÇİN…
1 Endüstriyel früktoz içeren besinleri, sorbitol gibi yapay tatlandırıcıları beslenmenizden çıkarın. Çünkü früktoz ince bağırsakta daha fazla bakteri üretimini arttırıp hem gaz hem şişkinlik oluşmasını sağlar.
2 Rezene ve anason gibi baharatları sıkça tüketin. Rezene ve anason hem hazmı kolaylaştırıcı hem gaz varsa rahatlatıcı hem de şişkinliği azaltıcı etkili fitokimyasal bileşiklerden zengindir.
3 Baklagil yiyecekseniz şişkinliği yapmaması için en az 36-48 saat ıslatma suyunda bekletip iyice yıkadıktan sonra düdüklü tencerede pişirerek yemeyi sağlamalısınız.
4 Kepekli ürünler yerine rafine olmamış tam tahılları daha az miktarda yemeyi sağlayın. Ekşi mayalı ekmekler ideal ekmektir şişkinlik yaşayanlar için.
5 Beyaz ekmek ve beyaz unu beslenmeden arındırın, laktozsuz süt ürünleri tercih edin. Şişkinliğe veda edin.
ÖDEM AZALTICI BİR SIVI
Sabah uyanıyorum karnım dümdüz akşam yatana kadar karnımın gerilerek şiştiğini görüyorum diyorsanız bu sıvı gün içinde oluşabilecek ödem ve şişkinliğin azalmasını destekleyebilmektedir.
MALZEMELER Çeyrek demet maydanoz
Çeyrek limon
1 çay kaşığı rezene
1 çay kaşığı anason
1.5 L su
YAPILIŞI
Malzemeler kaynamaya başladıktan sonra 3 dakika daha kaynatılır ve ocağın altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Süzülen sıvı gün içinde içilir.
ANTİOKSİDAN ZENGİNİ SÜPER BESİNLER
Yeni araştırmalar aşağıda not ettiğim süper antioksidan zengini besinleri sıkça yediğinizde diyabet, kalp, kanser, tansiyon ve böbrek hastalıklarına karşı çok iyi bir koruma sağlayabildiğini gösteriyor. Ayrıca bu besinler beyin yaşlanmasını da mümkün olduğunda yavaşlatabildiği de belirtiliyor. Nar, karadut, çilek, taze yaban mersini, kiraz, siyah üzüm. Yüksek miktarda resveratrol, antosiyanin gibi güçlü antioksidanlardan zengin bu besinlerin hafıza güçlendirici ve bilişsel performansı yükseltici etkileri bulunduğu bildirilmektedir. Bu besinleri mevsiminde 1 kase yemek vücuttaki serbest radikallerin oluşumunu da azalttığı belirtilmektedir.
Deniz balıkları… Sardalya, levrek, hamsi, çipura, uskumru. Omega 3 yağ asidi, selenyum, B 12 ve iyot kaynağı. Bu güçlü bileşikler antioksidatif etki göstererek toksin atımını sağlayan güçlü enzimleri maksimum kapasite çalışmasını sağlayarak vücudun temizlenmesini sağlamaktadır.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler marul, maydanoz, fesleğen, taze nane, roka, ıspanak, semizotu… A, E, K, C vitaminlerinin en iyi kaynakları olan bu sebzeler luteinden zengindir. Göz sağlığını koruyan, mikrobiyotayı güçlendiren etkileri vardır.
Ceviz, kabak çekirdeği, fındık, badem… Kuruyemişler olarak bildiğimiz bu sağlıklı yağ içeren tohumlar omega 3 ve 6 açısından dengeli, zengin besinlerdir. Prebiyotik etkilidir. Haftada 3 kere en az 1 avuç kadar yenilmelidir.
Zeytinyağı. Oleuropein, hidroksitirozol ve oleochantal adlı 3 önemli polifenol içeren zeytinyağı yaşlanma karşıtı, kanser hücreleri detoksifiye edici, otofajiyi arttırıcı ve kalp sağlığını koruyucu etkileri nedeniyle mutfağın tek ve asıl yağı olarak yemeklerde kullanılmalıdır.
Bulgur, buğday, buğday rüşeymi, yulaf ve çavdar… Arabinoksilan, fruktan ve inülin gibi dirençli nişasta içeren bu besinler bu besin bileşenleri sayesinde detoksifikiye edici etkilerde vücudumuzda gösterebilmektedir. Farklı güçlü antioksidanlar, polifenoller içeren bu tam tahılları her gün en az 3 porsiyon yemek önemlidir.
Kuru barbunya yüksek molibden içerir ve bağırsaklardaki ağır metalleri süpürür. Taze kişniş karaciğer ve bağırsakların detoksifiye edilerek temizlenmesini sağlar. Sarımsak ve soğan kükürtlü bileşikler sayesinde karaciğeri korur. Dereotu karaciğeri temizler. Bu besinler serbest radikal süpürücüdür.
Taze enginar, taze kuşkonmaz, pırasa, kereviz antioksidanları karaciğeri yenileyici etki gösterir. Bağırsak iç doku yenileyici ve onarıcı özellikleri olan bu sebzeler çiğ olarak yendiğinde güçlü sağlık koruyucudur.
Yoğurt… Kalsiyum, fosfor, B2 ve B 12 vitamini zengini fermente yiyeceğimiz olan yoğrutta iyi bir antioksidan olan konjuge linoleik asit vardır. Bu kanserden koruyan ve kas kütlesini arttıran önemli bir bileşik olduğunu hatırlatmak isterim.
Domates…. Likopenden zengin olan domates C vitamininin de iyi kaynağıdır. UV zararlı etkilerinden korur cildimizi, prostat kanserine kalkan olduğu gibi serbest radikalleri süpürücü etkisi de bulunur.
YAŞAM ŞEKLİNİZİ DÜZELTEREK KALP KRİZİ RİSKİNİZİ EN AZA İNDİRİN
Son yıllarda sıkça duyduğumuz kalp krizi geçirme sıklığında ve buna bağlı ölümlerdeki artma herkesi endişelendirmektedir. Özellikle genç yaşlara kadar inen kalp krizi vakalarının olması üzerine kalp krizinden korunmak için basit ama etkili önerilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
1 Beslenmenize odaklanın. İşlenmiş etler, yağlı etler, bazı doymuş yağlar ve tüm trans yağlardan uzak durun.
2 Rafine ve endüstriyel şeker, rafine edilmiş tahıllar ve rafinasyona uğramış yağlardan uzak durun.
3 Daha sık baklagiller, kuruyemişler, taze sebzeler, taze meyveler, integral tahıllar, tam yağlı süt ürünleri, balık, derisiz tavuk ve yağsız kırmızı et yiyin.
4 Fazla tuz tüketmeyin.
5 Fazla kilonuz varsa mutlaka verin, bel çevresi yağından kurtulun. Erkeklerde bel çevresi 100 cm, kadınlarda 90 cm altında olmasına odaklanın.
6 Kan şekeri düzeyinizi 100 mg/dL altında olmasına özen gösterin.
7 HbA1c düzeyiniz yüzde 5.7’nin altında olmasını sağlayın.
8 Non HDL kolesterol düzeyinizi 100 mg/dL altında tutun.
9 Uzun süren orta düzey yürüyüşleri haftada en az 4 kere yapmayı planlayın.
10 Sigara içmeyin ve alkolden uzak durun.