EKONOMİ

40 ayın en düşük enflasyonu % 37.86

Ekonomik programın uygulanmasındaki kararlılık ve Merkez Bankası’nın attığı adımlar, İBB’ye yönelik yolsuzluk operasyonunun piyasalarda yarattığı dalgalanmaya rağmen, enflasyondaki kesintisiz düşüş sürecini 11 aya taşıdı. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) nisanda yüzde 3 ile, piyasa beklentisi olan 3.24’ün altında arttı. Yıllık enflasyon, nisanda yüzde 37.86 ile 2021 Aralık ayındaki yüzde 36.08’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Enflasyonda Mayıs 2024’teki yüzde 75.45’lik zirvenin ardından başlayan düşüş kesintisiz 11 aya taşındı.

ÜFE 54 AYIN DİBİNDE
Öte yandan Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ise nisanda yüzde 2.76 artarken, yıllık ÜFE yüzde 22.50 ile 54 ayın en düşük seviyesine indi. Yıllık ÜFE 2020 Ekim ayında yüzde 18.20 olmuştu. Yıllık ÜFE’de 2024’ün mayıs ayından bu yana yaşanan düşüş 35.18 puana ulaştı. Ana harcama grupları itibarıyla nisanda geçen aya göre alkollü içecekler ve tütün grubunda 0.06 azalış gerçekleşti. Söz konusu dönemde en yüksek artış ise yüzde 6.5 ile giyim ve ayakkabıda oldu. En yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubunun aylık değişimleri, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2.01, ulaştırmada yüzde 3.8 ve konutta yüzde 4.66 artış olarak kayıtlara geçti. İlgili ana grupların aylık değişime etkileri gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0.51, ulaştırmada yüzde 0.57 ve konutta yüzde 0.74 olarak belirlendi.

YILLIKTA EĞİTİM LİDER
Nisanda geçen yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 16.92 ile giyim ve ayakkabı oldu. Geçen yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 79.2 ile eğitim olarak tespit edildi. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 36.09, ulaştırmada yüzde 22.76 ve konutta yüzde 74.07 artış görüldü. Yıllık enflasyona en yüksek etki 9.98 ile konuttan geldi.

DENGELENME SÜRÜYOR
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, enflasyonla mücadelede başarılı bir dengeleme sürecinin devamına işaret ettiğini belirterek, “Özellikle küresel ticaretteki belirsizliklerin dünya piyasalarında meydana getirdiği büyük çalkantılara, mevsim geçişi olan bu ayda zirai don afetinin de etkisiyle gıda ürünlerinin fiyatlarında yaşanan düzeltmeye, giyim ve ayakkabı gibi mevsimsel ürünlerde sezon başı olması nedeniyle fiyat artışlarına rağmen TÜFE’de aylık yüzde 3, yıllık yüzde 37.86’lık nisan verisi, enflasyondaki istikrarlı gerileme trendinin devam ettiğini gösteriyor. Hedefimiz, düşük oranlı enflasyonun, dengeli büyüme sürecinin, halkımızın refah ve satın alma gücünde daha fazla artışın sağlanacağı, yurt içi ve uluslararası alanda güçlü, dirençli bir ülke ekonomisini sürdürmektir” dedi.

KARARLI MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Kararlılıkla uygulanan ekonomi programı sayesinde dezenflasyon sürecini tesis etmeye devam ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Tüketici enflasyonu nisan ayında yıllık yüzde 37.9 seviyesine gerileyerek, dezenflasyonun başladığı 2024 yılı haziran ayından bu yana 37.6 puan ile kesintisiz düşüşünü sürdürmektedir. Güçlü koordinasyonla hayata geçirdiğimiz program ile enflasyonla mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Belirsizliklerin artış gösterdiği küresel ortamda, siyasi istikrar ve öngörülebilirlik ile göreli performansımızı yükselteceğiz. Amacımız ekonomimizi istikrar içinde büyütmek, toplumsal refah seviyemizi kalıcı şekilde yükseltmektir” diye konuştu.

KİRA ARTIŞ ORANI % 48.73
TÜİK’in mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıklamasıyla birlikte kiralara bu ay yapılacak zam oranı da belli oldu. Kira artış oranını belirleyen 12 aylık enflasyon ortalaması yüzde 48.73 olarak açıklandı. Kira artış oranları 12 aylık enflasyon ortalamasına göre yapılıyor. Buna göre mayıs ayı boyunca gerçekleştirilecek kira artış oranları yüzde 48.73’ü aşamayacak. 2 yıl uygulanan konutlarda yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz 2024 itibarıyla kaldırılmıştı.

HEDEFİMİZ 20’LI RAKAMLARA İNDİRMEK
HAZİNE ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Hayat pahalılığıyla mücadele en önemli gündemimiz. Bu konuda kararlıyız. Amacımız, enflasyonu planlı bir şekilde aşağı çekmek. Yıllık enflasyon aşağı yönlü seyrediyor. Son dönemde yaşanan iç ve dış şoklara rağmen bu düşüşün devam etmesi olumlu. Bundan sonraki süreçte de enflasyonun düşmeye devam etmesini bekliyoruz. Geçen yıl enflasyon yaklaşık yüzde 44’e geriledi. Bu yılki hedefimiz ise yirmili rakamlar. Tahmin aralığımız yüzde 19 ile 29 arasında. Bu hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz. Bu yıl, hizmet enflasyonu yüzde 90’ın altında seyrediyor. Temmuz ayından sonra bir normalleşme bekliyoruz. Yıl sonunda yıllık enflasyonun yüzde 30’un altına ineceğini öngörüyoruz” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu